latinica  ћирилица
26/09/2016 |  11:02 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Салкић: Референдум је доживио фијаско

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић оцијенио је да, осим што је јучерашњи референдум у Српској био антиуставни, "показао је и потпуни фијаско и дебакл актуелне власти у Републици Српској".
Рамиз Салкић - Фото: РТРС
Рамиз СалкићФото: РТРС

Он је рекао да антиуставни референдум пропао, јер није било излазности која је неопходна да би референдум успио.

- Ти резултати које објављују су ствар 'навлачења и намјештаљки'. Јуче је један човјек, на основу личних докумената своје шире породице, могао за све њих да гласа и без њиховог присуства на бирачком мјесту. То је једна велика фарса и превара– рекао је Салкић.

Тужилаштво БиХ треба, каже, да проведе истрагу против појединаца који су све ово организовали и подстрекивали и да се покаже да држава функционише.

- Треба да буду кажњени и приведени правди они који су заслужни за сво узнемиравање јавности и кршење устава. Очекивати је да ће тзв. шира међународна заједница, земље ЕУ и водеће амбасаде у БиХ имати одређене реакције, јер је евидентно да Милорад Додик и његови послушници нису послушали поруке које им је упутио читав свијет, као и сусједне државе, да се поштује Дејтонски мировни споразум и да не проводе ове антиуставне активности – рекао је Салкић.

Очекивати је, каже, да ће високи представник у БиХ Валентин Инцко радити свој посао и испунити своју мисију, да "уклони" с политичке сцене све особе које оспоравају и онемогућавају провођење Дејтонског споразума и угрожавају тај споразум.

- Ако изостане снажна реакција државе и високог представника као заштитника Дејтонског споразума, сигурно је да ће се наставити сепаратистичке активности актуелне власти у Републици Српској. Они су то синоћ јасно и најавили у својим изјавама да је ово први референдум и да ће их бити још... Мора се предузети снажна реакција и домаћих институција и ОХР-а да би овај сепаратизам био заустављен - истакао је Салкић.

Извор: Фена