latinica  ћирилица
26/09/2016 |  12:22 | Аутор: СРНА

Чавић: Излазност није била очекивана

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да изласност на референдум о Дану Републике Српске није била очекивана, али да је најбитније да је дан за гласање прошао како треба.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић тврди да су проценти излазности у руралим срединама много већи него у урбаним.

Он је навео да је најмања излазност била у Бањалуци и Приједору гдје власт држи владајућа колиција СНСД-ДНС-СП, али да референдум не треба гледати у том контексту.

Према његовом мишљењу, многи грађани били су у страху од посљедица због створене атмосфере око референдума.

Он је изразио незадовољство што Републичка комисија за спровођење референдума синоћ није објавила резултате, јер је за то морала имати капацитете с обзиром на то да је, како тврди, ријеч о врло једноставном поступку.

"Требало је синоћ до поноћи, како је Комисија и најавила, да имамо коначне, а не привремене резултате. То доводи до забуне и отвара многа питања", тврди Чавић.

Он је оцијенио да је дан након референдума, као и сваки други, али да је за Српску важан јер је донесена битна одлука, те оцијенио да би се наредних дана могле очекивати реакције на ту одлуку.

Он је додао да се изјаснио на референдуму, те поновио да је одлука Уставног суда БиХ политичка и представља преседан у уставно-правној пракси.