latinica  ћирилица
26/09/2016 |  13:49 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Мајкић: Највећи демократски чин не може бити повод за санкције

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да провођење референдума, највећег демократског чина, не може бити узрок да против оних који су одлучили да он буде проведен буду покренуте санкције.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

"Санкције нису за демократију", рекла је Мајкићева, оцијенивши да ће захтјеви званичника СДА у Парламентарној скупштини БиХ Шефика Џаферовића и Сафета Софтића остати на нивоу жеља.

Према њеним ријечима, СДА и други противници политике коју заступа предсједник Републике Српске Милорад Додик за оно што не могу урадити политичким договором траже помоћ међународне заједнице.

"СДА и друге бошњачке партије добро знају да би Републици Српској без Милорада Додика било много теже да направи свој пут и да би без њега много лакше остварили своје националне циљеве у смислу брисања Српске и довођења Срба у позицију да изгубе сваку могућност да се одбране у таквој констелацији", истакла је Мајкићева.

Она је навела да Бошњаци знају да би тако остварили свој дугогодишњи сан да одлуке које се доносе у Парламентарној скупштини БиХ буду искључиво у њихову корист, оцијенивши да слаби представници Републике Српске какви су сад у Сарајеву нису у стању да се супротставе бошњачким жељама.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић и предсједавајући Дома народа парламента БиХ Сафет Софтић изјавили су данас у Сарајеву да домаће институције, у првом реду Тужилаштво БиХ, и међународна заједница треба да санкционишу одговорне за јучерашњи референдум о Дану Републике Српске - 9. јануару.