latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:02 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Семберија: Обесправњени у поступку комасације (ВИДЕО)

Душану Радовановићу из семберског села Обарска прије тридесет година, у поступку комасације, одузет је хектар првокласног пољопривредног земљишта, а замјенску парцелу никада није добио.
Бијељина - проблем са комасацијом - Фото: РТРС
Бијељина - проблем са комасацијомФото: РТРС

Надлежна Комисија за комасацију Града Бијељина тврди да је поступак окончан, а жалбе су одбачене и пред судом.

Поступком комасације на локацији у предграђу Бијељине, нису задовољни ни други земљопосједници. 

Комасацијом земљишта Радовановићи су у замјену за њиву прве класе са излазом на два пута добили лошију парцелу исте величине.

Због противљења пет власника земљишта који је требало да се граниче са новом парцелом, ни након три деценије нису уведени у посјед.

- Комисија за комасацију је покушала да нас уведе у посјед по рјешењу из 86. Кад је геометар изашао и видио ту скицу, рекао је члановима Комисије за комасацију- људи ви не можете ове људе увести у посјед,ј едан од њих нема пута, прича Душан.

Комисија за комасацију урадила је 1996. године нову парцелацују и овој породици дала неку трећу парцелу. Земљу су и обрађивали пет година, али је након тужбе једног од пет власника суд поништио нова рјешења а Радовановићу досудио и да новом власнику плати 15.000 марака одштете.

- Ја сам на том суду био без адвоката. Био сам без посла, дјеца су на школовању, био сам без пара, а сматрао сам да ми није потребан адвокат, имам рјешење Комисије за комасацију, наставља Душан.

У Комисији за комасацију кажу да је управни поступак правоснажно окончан, иако власници нису уведени у посјед. У писаном одговору наводе да је разлог противљење странака. Има и оних који док не добију одговарајућу замјену обрађују земљу која је првобитно била њихова. Знају да то, ипак, није трајно рјешење.

- Нико није дошао на терен да удари четири коца и каже ово је сад твоје. Имамо жељу да оградимо, да засадимо воћњак, онемогућени смо тотално. Имам седам и по дунума земље, акао да је немам, није моја, не знам гдје ми је међа, огорчено прича Миленко Мидановић.

Несхватљиво је да нико више и не покушава да разријеши спор о овом веома атрактивном земљишту надомак Бијељине.

Душан Радовановић каже да сада само жели да наслијеђено имање остави потомцима.