latinica  ћирилица
26/09/2016 |  16:21 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Ђокић са представницима чешке компаније "Мавел" о могућностима инвестирања

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас са делегацијом чешке компаније "Мавел" о могућностима инвестирања у пројекте у области електроенергетике у Републици Српској.
Ђокић са представницима чешке компаније "Мавел" - Фото: РТРС
Ђокић са представницима чешке компаније "Мавел"Фото: РТРС

Министар је истакао да је ресорно министарство спремно да пружи снажну подршку свим инвеститорима, те да је компанија "Мавел" добродошла у Републику Српску не само као испоручилац турбина и електро-механичке опреме, већ и као партнер са богатим искуством у реализацији оваквих пројеката.

"Данас смо разговарали о могућностима сарадње у дијелу који се односи на реализацију енергетских пројеката, као и обезбјеђење финансирања путем Чешке експортне банке", рекао је министар Ђокић, напомињући да се ради о финансирању пројеката у Републици Српској вриједности до 250 милиона еура за које је Чешка експортна банка потврдила спремност да финансира.

Ђокић је истакао да се разговори односе на пројекте у области хидроенергије о којима је раније разговарано за које Влада Републике Српске оцијени да су приоритет, укључујући сарадњу са Електропривредом Републике Српске.

На састанку је договорено да компанија "Мавел" и "Електропривреда Републике Српске", у сарадњи са Министарством Републике Српске и Министарством Републике Чешке формирају тимове који ће радити на реализацији ових пројеката.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић се у име Владе Републике Српске захвалио представницима компаније "Мавел" на спремности да инвестирају у Републику Српску, изразивши наду да ће сарадња у што краћем временском року дати конкретне резултате.

Компанија "Мавел" је чешка компанија која се бави производњом хидро-турбина и има богато искуство у преко двјесто хидроенергетских пројеката широм свијета.