latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:03 ⇒ 20:50 | Аутор: ТАНЈУГ

СБ УН: Јеремић други послије петог круга гласања

Вук Јеремић, кандидат за генералног секретара Уједињених нација, изјавио је да је данашњи, пети круг гласања у Савјету безбједности потврдио да се, како је навео, "константно рангирамо при самом врху листе кандидата".
Вук Јеремић - Фото: ТАНЈУГ
Вук ЈеремићФото: ТАНЈУГ

"Овај пут се налазимо на другом месту", рекао је Јеремић додајући да настављају кампању из позиције "првопласираног у источноевропској групи", а пред завршну фазу избора у којој сталне чланице СБ имају могућност да најаве употребу вета.

Јеремић је избио на друго мјесто послије пете рунде гласања, док је на првом мјесту и даље бивши португалски премијер Антонио Гутереш.

Гутереш је освојио 12 позитивних, два негативна и један неодређени глас, а Јеремић осам позитивних, шест негативних и један неодређени глас.

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак је у петој рунди добио осам позитивних, седам негативних и нула неодређених гласова, док је аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора освојила седам позитивних, седам негативних и један неодређени глас.

Претходна рунда одржана је 9. септембра и тада је бивши португалски премијер Гутереш поново био први док је Јеремић освојио најбољи до тада резултат - био је трећи са два позитивна гласа више него раније.