latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:24 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Требиње: Борачке категорије још једном грубо злоупотријебљене у преизборне сврхе (ВИДЕО)

Да су борачке категорије још једном грубо злоупотријебљене у преизборне сврхе, потврђено је данас у Требињу.
Борачке категорије у Требињу - Фото: РТРС
Борачке категорије у ТребињуФото: РТРС

Трибина, иза које је, наводно, стао Координациони одбор борачких организација сарајевско-романијске, регије Подриња и Источне и Старе Херцеговине, претворила се у отворену агитацију у корист Славка Вучуревића.

Наводно, скуп је сазван ради подсјећања на, како је наведено, "скандалозну изјаву Луке Петровића, да су издајници сви који не подржавају власт СНСД-а."

Све се претворило у јефтин преизборни скуп, од кога су се оградили Градска борачка организација и Удружење ампутираца. 

Оптужбама на рачун републичких институција, и причом о лошем положају, а потом агитујући за Вучуревића, обратили су се по један представник дијела борачких категорија.

Светозар Аћимовић, један од команданата Требињске бригаде, рекао је да је говорио у лично име. Рекао је да борци покушавају да добију посебан статус, да буде исправљена неправде према борачкој популацији.

- Можемо ли ми бити издајници, ако нам тако неко каже. Не можемо, није битно шта вам неко каже, него ко вам каже, истиче Драган Милановућ, ратни војни инвалид из Фоче.

На лош материјални положај и одузимање права пожалили су се Борислав Хамовић логораш и борац, и Драгана Минов, кћерка погинулог борца, и захвалили Вучуревићу на помоћи.

Великом броју дјеце погинулих Градска управа није помогла, тврди Санела Андрић, бивша радница старе Аутобуске станице: "Кад се отворила нова Аутобуска ишли смо код градоначелника. Он нас није примио, до данас нико се није понудио да помогне. Дијете сам погинулог борца, мајка троје дјеце."

Све иступе, са стране, слушали су челници Градске борачке организације. Тврде да Аћимовић, као предсједник координационог одбора борачких организација Источне Херцеговине, по Статуту, не може иступати на политичким скуповима. Биће смијењен. А за Хамовића...

Перо Мишељић, предсједникм Скупштине БО Града Требиња, каже да све изјаве и говоре осуђује, да му је БОРС дао плац и кућу, да треба испитати како је заробљен и како му је одузета инвалиднина.

Против скупа, чији су, наводно, организатори борци сарајевско-романијске регије, саопштењем су се огласили требињски ампутирци. Тврде да саборцима неко манипулише, да би их искористио, подијелио и завадио.

На личне и оптужбе о наводном запошљавању криминалаца, реаговао је и СНСД-ов Лука Петровић: "Јадно је и биједно да одлазећи градоначелник, у посљедњој седмици мандата, прави представу и манипулише најосјетљивијим категоријама у РС. Очигледно је да се за четири године није удостојио и примио једанпут Борачку организацију Требиња."

Политички ћорак, како се могло чути послије скупа, још је један ударац у, ионако, уздрмано ткиво борачке популације.