latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:54 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

"Најважније је да је изјашњавање протекло мирно - народ јасно рекао шта мисли!" (ВИДЕО)

Дан послије референдума из политичких кругова у Српској и Србији стиже иста порука – најважније је да је изјашњавање протекло мирно и да није било инцидената, а грађани су јасно рекли своје мишљење.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Истовремено, У СДС-у тврде да су спасили референдум, јер су, кажу, управо они обезбиједили излазност довољну да резултат референдума буде признат. 

Будућност Републике Српске је стабилна након референдума, поручио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Воља народа се, каже, сада више не може игнорисати, а 9.јануар ће остати Дан Републике.

Из СДС-а поручују да су они одиграли кључну улогу и спасили референдум, иако су до јуче говорили да је то Додикова кампања.

За Додика, каже Босић, има само једно питање – шта сад?

Потпредсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић, рекао је да такве изјаве из највеће опозиционе странке показују колико су све вријеме били лицемјерни по питању референдума.

У одлуци коју су представници свих партија са сједиштем у Српској потписали још крајем прошле године, стоји и да ће, уколико у року од четири мјесеца не буде усвојен Закон о Уставном суду БиХ, политичке партије донијети одлуку да ли ће учествовати у раду заједничких институција.

Од тада је прошло 10 мјесеци. Данас се Босић тога једва сјећа.

Из Србије стиже порука да је најважније очувати мир и стабилност у региону. Предсједник Владе Србије Александар Вучић каже да је разговарао са предсједником РС и да је најважнији закључак да је све прошло мирно.

Руски амбасадор у Србији, Александар Чепурин, рекао је да је референдум унутрашње питање Републике Српске и да међународна заједница не треба да се мијеша у вољу грађана: "Референдум је одржан и резултати су сасвим јасни. Народ је на најдемократскији начин исказао мишљење. Дан РС је очуван и ми желимо да се на то стави тачка."

Из Европске комисије поручили су да је јучерашњи референдум незаконит, јер је Уставни суд одлучио да суспендује одлуку о његовом одржавању док се не одлучи о његовој уставности.

Исто су поручили и из ОХР-а.