latinica  ћирилица
26/09/2016 |  22:25 ⇒ 27/09/2016 | 08:51 | Аутор: РТРС

РТРС Специјал: Референдум одредио нову путању Српске (ВИДЕО)

Народ је исказао вољу на референдуму о Дану Републике и то остаје записано у историји, став је стручне јавности у Српској.
РТРС Специјал - Фото: РТРС
РТРС СпецијалФото: РТРС

У Специјалној емисији посвећеној протеклом референдуму, професор политичких наука Александар Врањеш рекао је референдум одредио нову путању Српске која сада има нови демократски апарат које може да употријеби када год јој буду оспорена права.

Адвокат и члан Референдумске комисије Милан Петковић каже да Српска не би требало да се плаши наводних кривичних пријава, или правних санкција, јер може бити спроведен само политички, а не правни прогон завничника Српске.

Референдум је био једна од степеница спровођења Одлуке уставног суда БиХ. НСРС је усвојила закључке на Колегијуму који су предвидјели приступање измјенама Закона о празницима како би се заштитили интереси других конститутивних народа у Републици Српској - Тужилиштво БиХ нема основа за спровођење и покретање истаге јер није учињено кривично дијело, поручио је адвокат Милан Петковић.

 

БиХ мора да зависи од консензуса сва три народа. Из Сарајева не може да буде вођена акција, а да се не очекује реакција из Српске. Таква пракса не доприноси напретку БиХ, мишљења је новинар Вечерњих новости Зоран Крешић.

Иако је гостујући још јуче за федералне медије изјавио да постоји правно утемељена основа за спровођење референдума у Српској, вандредни професор права Евер Ајановић вечерас је другачије мишљење изнио за нашу телевизију.

Стручна јавност из Српске још једном је поновила да је референдум формално и правно спроведен без грешке, те да је и сама Венецијанска комисија позитивно оцијенила Закон који регулише ту област.

Ана Филимонова са Руске академија наука поручила је да Српска има подршку руске академске заједнице, а то је потврдио и недавни састанак предсједника Владимира Путина и Милорада Додика који је наишао на широко одобравање те интелектуалне заједнице.