latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:21 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Додику је у Сарајеву озбиљно угрожен живот

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик у праву када због пријетњи одбија да иде у Сарајево - "исламистичку јазбину" у којој слободно дјелују џихадисти који га сматрају највећом препреком за успостављање исламске државе у БиХ.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Предсједнику Српске Милораду Додику угрожен је живот, а посебно је угрожен у Сарајеву, у коме на десетине локација постоје кампови за обуку вехабија које одлазе у џихад у Сирију и Ирак, насеља изван утицаја државе које Исламска заједница назива 'параџематима': Заклопача, насеље у близини Аеродрома око улице Хајрудина Шабаније, Бријешће Брдо, Бријешће Брдо два, Доброшевићи, Баре код Ступа, Касиндолска, Заулице...- рекао је Галијашевић.

Он је додао да управо због тога није безбједно да Додик иде у Тужилаштво БиХ, које је надомак најрадикалније џамије на европском континенту, џамије Краља Фахда, која је потпуно ван домашаја Устава БиХ и безбједносног система, јер представља територију Саудијске Арабије.

- Из овог радикалног вехабијског центра већ су долазиле отворене пријетње, клетве и мржња према свим носиоцима функција из Српске, посебно према Додику - подсјетио је Галијашевић.

Он напомиње да се у свим обавјештајним и безбједносним информацијама служби које се баве борбом против тероризма може јасно утврдити да исламисти, вехабије и терористи сматрају да је Додик, и као политички лидер и као предсједник Српске, највећа препрека за успостављање исламског друштва у БиХ.

- То је потврдио и Бакир Изетбеговић 1. октобра 2015. године, у интервјуу на јавном емитеру БХТ је говорио о Додику и о његовој политици као о '"лабудовој пјесми". "Лабудова пјесма" се завршава смрћу лабуда, а Изетбеговић није ни пјесник ни Чајковски да употребљава ове стилске фигуре, него особа повезана са многим политичким убиствима, о чему су раније говорили и Мирсад Кебо и Фахрудин Радончић - истиче Галијашевић.

Он подсјећа да је Бакир Изетбеговић особа повезана са радикалним исламистима, муџахединима и Муслиманским братством.

- Непосредно послије референдума у Републици Српској, пријетње Изетбеговића су постале отвореније кроз поруке да ће предсједник Додик завршити као Слободан Милошевић, Садам Хусејн или Муамер Гадафи - наводи Галијашевић.

Он додаје да је такав начин иступа пријетећи, без обзира да ли Изетбеговић жели политичку смрт Додику, у којој би политички убица био Валентин Инцко и ОХР, или кривично-правну коју би направио уз помоћ Тужилаштва БиХ и министра безбједности БиХ Драгана Мектића, или "позива своје терористе и исламисте да га убију".

- Пријетње предсједнику нису ни приватно ни политичко питање, него покушај да се Додик уништи, ликвидира и физички уклони са политичке сцене, али да се у том процесу уклоне и сви они који би се могли на било који начин, правним и политичким средствима, супроставити тим мјерама - упозорава Галијашевић.

Он додаје да су у оваквим обрачунима, које инспирише америчка администрација у БиХ преко своје амбасаде, породица, пријатељи, политички истомишљеници и партнери Додика под притиском, као и да у томе учествују и "неки људи који наводно долазе из Републике Српске, а руше институције и не поштују ни Народну скупштину, ни Владу ни предсједника".

Извор: СРНА