latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:53 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Путин изразио саучешће поводом смрти Переса (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин упутио је телеграм саучешћа израелском предсједнику Рувену Ривлину, премијеру Бењамину Нетањахуу и израелском народу поводом смрти угледног политичког радника и једног од оснивача те државе Шимона Переса.
Шимон Перес и Владимир Путин - Фото: AFP
Шимон Перес и Владимир ПутинФото: AFP

Путин је истакао да је Перес током свог дугогодишњег рада на мјесту предсједника и премијера Израела, као и на другим одговорним државним дужностима освојио искрено поштовање у земљи и иностранству.

Руски предсједник истакао је велики допринос који је Перес имао у напорима да се постигне мирно рјешење на Блиском истоку, што је цијенила и међународна заједница, због чега му је додијељена Нобелова награда за мир.

"Имао сам срећу да више пута разговарам са тим изузетним човјеком. Сваки пут сам се дивио његовој храбрости и патриотизму, мудрости и далековидости, способности проницања у суштину најсложенијих питања", навео је Путин у телеграму.



Путин је истакао да ће Перес у Русији бити запамћен као досљедан присталица развоја пријатељских руско-израелских односа, који је много учинио за јачање билатералне сарадње.

Руски предсједник изразио је саучешће и подршку родбини и пријатељима преминулог Переса.

Бивши израелски предсједник Шимон Перес умро је у Тел Авиву, у 93. години.

Извор: СРНА