latinica  ћирилица
28/09/2016 |  10:54 | Аутор: РТРС

Тужилаштво: Оптужница за "Бобар банку" ускоро пред Судом БиХ

Оптужница у предмету "Бобар банка" због злоупотребе у пословању, којим је проузрокована директна штета од приближно 130 милиона КМ, ускоро ће бити прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужница је резултат интензивне истраге која је трајала око 18 мјесеци и током које је прикупљено више стотина доказа, те спроведена вјештачења и саслушања више десетина свједока, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Оптужница обухвата већи број физичких лица која се терете да су, организовано дјелујући, починила кривична дјела злоупотребе овлаштења у привреди и кривична ђела финансијског криминала.

Истрагом је утврђено да су посредством ове банке циљано пласирани кредити правним особама - члановима "Бобар групе" повезаних лица, са никаквим или минималним инструментима осигурања, што је довело до немогућности наплате кредита и пропасти банке.

Тако су појединци којима су давани кредити стекли незакониту имовинску корист у износу од приближно 125 милиона КМ, а пропали су и изгубљени депозити многих институција БиХ и ентитета, средства општина и јавних предузећа, као и депозити грађана, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је 20. јула, у сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ, а на приједлог Тужилаштва, Суд БиХ блокирао цјелокупну личну имовину осумњичених у овом предмету.

У оптужници се предлаже саслушање више од 100 свједока оптужбе, а приложено је више стотина материјалних доказа, као и опсежна стручна вјештачења.

Предмет "Бобар банка" најсложенији је предмет финансијског криминала у постдејтонској БиХ и представља одлучан корак тужилаштва и агенција за провођење закона у борби против незаконитог трошења јавних средстава и противзаконитог богаћења појединаца, истичу у Тужилаштву.

Предмет "Бобар банка" је повезан и са другим предметима који ће имати посљедице у БиХ и шире, а на којима Тужилаштво БиХ ради.

Извор: Срна