latinica  ћирилица
28/09/2016 |  12:37 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Младићевој одбрани одобрено да уложи жалбу на одлуку о правичном суђењу

Расправно вијеће Хашког трибунала одобрило је одбрани генерала Ратка Младића да уложи жалбу на одлуку којом је суд одбио као неутемељену тврдњу одбране да је прекршено Младићево право на правично суђење.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Младићева одбрана је, средином маја, тврдила да је право оптуженог на фер суђење прекршено тиме што су правни помоћници судија који су учествовали у састављању осуђујуће пресуде Радовану Караџићу исту помоћ сада пружају судијама у процесу против генерала Младића.

По одбрани, тиме је прекршено основно процесно правило да је генерала Младић невин док се, на суђењу, не докаже да је крив.

Одбрана је тада затражила да јој расправно веће пружи подробне информације о томе који су судијски помоћници из предмета Караџић ангажовани у процесу генералу Младићу. Алтернативно, браниоци су затражили да читав процес генералу Младићу буде проглашен неисправним, због кршења његовог права на правично суђење.

Бившег предсједника Републике Српске, Караџића (70), Трибунал је, у марту, неправоснажно осудио на 40 година затвора због геноцида у Сребреници; прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

По истој оптужници, Трибунал тренутно суди генералу Младићу (73), бившем команданту Војске РС.

Расправно вијеће је, почетком јула, одбацило тврдњу одбране да је суђење Младићу неправично, наглашавајући да одлуке и пресуду доносе искључиво судије, а не њихови правни помоћници.

Одбрана је, потом, затражила да та одлука буде преиспитана или да јој се одобри улагање жалбе на њу.

Судије су данас одбациле захтјев да преиспитају своју одлуку, али су дозволиле Младићевој одбрани да на њу уложи жалбу, оцјењујући да је ријеч о важном питању које може утицати на брз и правичан ток процеса.

О жалби коју ће уложити браниоци генерала Младића одлучиваће апелационо вијеће Трибунала.

Завршне ријечи оптужбе и одбране, којим ће бити окончано суђење генералу Ратку Младићу, биће пред Хашким трибуналом одржане од 5. до 15. децембра.

Према одлуци расправног вијећа, тужиоци ће изложити завршну ријеч од 5. до 7. децембра, а Младићева одбрана 9., 12. и 13. децембра.

Одговоре на аргументе супротне стране, тужиоци и браниоци размениће 15. децембра.

Обе стране морају поднети завршне писане поднеске до 25. октобра.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана након што је он, послије 16 година бјекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Тужилаштво је извођење доказа против Младића завршило у фебруару 2014. Доказни поступак одбране трајао је од маја 2014. до 16. августа ове године.

Поред геноцида, оптужница, у пет тачака, Младића терети за прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премјештање, као злочине против човјечности. У додатних пет тачака, Младић је оптужен је и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.

Према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017.

Извор: Бета