latinica  ћирилица
29/09/2016 |  13:13 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Отворена реновирана подручна школа у Гнионици код Вукосавља

У Гнионици код Вукосавља данас је отворена реновирана подручна Основна школа "Алекса Шантић", коју ће похађати 12 ученика.
Вукосавље: Малашевић-отварање школе - Фото: СРНА
Вукосавље: Малашевић-отварање школеФото: СРНА

Износ од 25.000 евра за радове обезбиједиле су двије невладине организације из Холандије, док је 10.000 КМ издвојено из буџета ове локалне заједнице.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић најавио је да ће ресорно министарство финансирати изградњу централног гријања и набавку опреме за извођење наставе.

"За неколико дана у објекту ће бити централно гријање, а средствима Министарства биће набављена опрема да би се настава могла одвијати кориштењем савремених метода и техника", рекао је Малешевић.

Он је пожелио становницима Гнионице и општине Вукосавље пожелио већи број дјеце, те притом објаснио да "школа без ученика није школа".

Директор школе Угљеша Малбаша рекао је да су радови почели крајем априла и да су запослени учествовали у њиховом извођењу, те да данас имају школа која има услове за нормално одвијање наставе.

"Стара школа је била руинирана и сваки час је пријетила да неко страда", навео је Малбаша.

Начелник општине Вукосавље Елвир Хаџиомеровић подсјетио је да је овдје школа имала најлошије услове за рад, али да је захваљајући холандским донаторима, помоћи из локалног буџета и радом запослених изграђен и опремљен мањи али функционалнији објекат.

Школа у Гнионици изграђена је прије 50 година. Током радова срушен је дио објекта, а други дио је реновиран и опремљен.

Донатора за реновирање и опремање школе пронашла је учитељица школе у Вукосављу Хајрија Бајрактаревић која је напоменула да је исти донатор учествовао у санацији и изградњи кућа оштећених у поплавама 2014. године у Шамцу.

Она је напоменула да су волонтери из Холандије учествовали у санацији објекта и монтирању школског намјештаја.

Извор: СРНА