latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:56 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

На Мањачи од 24. октобра међународна војна вјежба

У касарни "Козара" и војном полигону "Мањача" у Бањалуци од 24. до 27. октобра биће одржана међународна војна вјежба "Регекс 16", на којој ће учествовати 600 војника из више од десет земаља.
Вјежба на Мањачи - Фото: klix.ba
Вјежба на МањачиФото: klix.ba

На вјежби "Регекс 16", чији су домаћини и организатори Министарство одбране и Оружане снаге БиХ, учествоваће земље чланице из разних програма партнерске сарадње са НАТО, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Осим земље домаћина вјежбе, из Партнерства за мир учествују Црна Гора, Македонија, Србија, Украјина, Грузија, Јерменија, земље Медитеранског дијалога - Јордан и Тунис, као и Уједињени Арапски Емрати у оквиру Истанбулске иницијатаиве за сарадњу, те војници ЕУФОР-а и Пакистана.

Из Министарства одбране БиХ наводе да је циљ вјежбе обука и унапређење оперативних способности команди и јединица како земље домаћина, тако и партнерских земаља у планирању и извршавању операција подршке миру у реалном времену и мултинационалном окружењу.

Планом вјежбе је предвиђена активност провјере примјењивости доктринарних публикација које регулишу и подржавају колективну обуку и процес планирања вјежби, као и јачања регионалне сарадње, мира и стабилности.

У процесу планирања вјежбе значајну улогу имала је НАТО команда из Напуља ангажовањем својих експерата, али и представника из НАТО штаба у Сарајеву који су помогли савјетодавном улогом.

"Чињеница да је БиХ земља домаћин ове вјежбе говори о њеном значају, али и о својеврсном признању Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ на достигнућима у процесу приближавања евроатлантским асоцијацијама и институцијама", наводи се у саопштењу.

Извор: Срна