latinica  ћирилица
14/10/2016 |  12:15 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Енергетска заједница суспендовала санкције БиХ (ВИДЕО)

Министарски савјет Енергетске заједнице данас је у Сарајеву суспендовао санкције БиХ које су уведене на посљедњем Министарском савјету у Тирани, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.
Сарајево - Отворен Министарски савјет Енергетске заједнице - Фото: СРНА
Сарајево - Отворен Министарски савјет Енергетске заједницеФото: СРНА

Шаровић је на конференцији за новинаре појаснио да је то резултат јучерашњег Споразума којим ће бити спријечено кршење Уговора о енергетској заједници.

Генерални директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач рекао је да су санкције суспедноване привремено, односно до краја марта наредне године.

"Оне ће бити продужене уколико БиХ до тада не усвоји енергетски закон на нивоу БиХ", напоменуо је Копач.

Генерални директор за енергетику у Европској комисији Доминик Ристорио, отварајући скуп, представио је главна достигнућа ЕУ у овој години која омогућавају ефикаснију Енергетску заједницу.

"Данас то треба да буде основа да се енергетска заједница покрене напријед, очекујемо данас нову листу пројеката енергетске заједнице која ће убрзати градњу инфраструктуре и безбједност снадбијевања енергијом", рекао је Ристорио.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, у име БиХ која је ове године предсједавала Енергетском заједницом, представио је крупне кораке БиХ на путу ка ЕУ у овој години чији је циљ да БиХ до краја 2017. године постане кандидат за ЕУ.

"И Република Српска и Федерација БиХ испуниле су већину заосталих обавеза из Уговора о Енерегетској заједници, да би биле отклоњене мјере уведене према БиХ у Тирани", рекао је Шаровић.

Извор: РТРС/СРНА