latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:52 | Аутор: РТРС

Суд БиХ: Одбрана тражи ослобађање Пере Радишића

Одбрана Пере Радишића, износећи завршну ријеч пред Судом БиХ, затражила је ослобађање од оптужби за злочин против цивилног становништва на подручју општине Теслић.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Адвокат Весна Тупајић Шкиљевић сматра да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да је Радишић учествовао у физичком и психичком злостављању и нечовјечном поступању, те присиљавању на рад цивила бошњачке националности од 1992. до 1995. године, преноси Бирн.

Тужилаштво БиХ терети Радишића, као командира радног вода Теслићке бригаде Војске Републике Српске, за одвођење више особа на принудне радове, због чега је на првој борбеној линији убијено најмање шест људи, а већи број их је рањен.

Одбрана се, анализирајући оптужницу, осврнула на исказ заштићеног свједока Р-6, који није био очевидац догађаја у којем је Адем Омеровић, према оптужници, задобио повреде. Према изјави Р-6, оштећени Омеровић је повријеђен на локалитету Црна ријека и њему није познато ко га је малтретирао.

"Сви свједоци су сагласни да локалитет Црна ријека није у зони одговорности Првог батаљона којем је припадао Радишић", изјавила је Шкиљевићева.

Свједок Салиха Садиковић је, како сматра одбрана, негирала наводе оптужнице да ју је Радишић физички малтретирао, те је у изјави рекла да је повреде задобила од цивилне полиције.

"Радишића никад није видјела. Рекла је да се то лице није представило као Перо Радишић, него као лице под надимком Ђанго. Није показала нелагоду и страх, већ је потврдила да не познаје Радишића. Свједок Р-7 био је изричит да никада није видио Радишића, те да није долазио у његову кућу", навела је Шкиљевићева.

Анализирајући исказ Амира Садиковића одбрана је закључила да Радишић није нанио повреде ни овом свједоку. Он је изјавио да га је оптужени неколико пута водио на радну обавезу, али да он не зна ко га је ранио, као ни који војник га је везао ланцима.

Одбрана се осврнула и на исказ Мурата Куртовића, који је изјавио да не познаје оптуженог, те да га он није никада водио на линију. Од других особа је чуо да је особа која га је малтретирала био Радишић. Такође, Фадила Сивић је изјавила да јој није познато да је Куртовића малтретирао Радишић.

Према ријечима Шкиљевићеве, из проведених доказа недвосмислено произилази да је оптужени био обични војник Војске Републике Српске и да није имао ингеренције за распоред радног вода и извршење задатака, и стога Суд БиХ треба да ослободи Радишића по свим тачкама оптужнице.

Изрицање пресуде заказано је за 11. новембар.

Извор: СРНА