latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:06 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Конституисан нови хрватски Сабор

У Загребу је данас конституисан нови сазив хрватског Сабора, за чијег је предсједника изабран лидер "Моста" Божо Петров.
Божо Петров и Андреј Пленковић (Фото: portal53.hr) -
Божо Петров и Андреј Пленковић (Фото: portal53.hr)

За потпредсједнике Сабора из ХДЗ-а су изабрани Милијан Бркић, Гордан Јандроковић и Жељко Рајнер, из СДП-а Миланка Опачић, а из ХНС-а Иван Врдољак, а изабрани посланици положили су заклетву.

Петров је у обраћању присутнима рекао да пред овим сазивом Сабора и будућом Владом стоје велики задаци и озбиљни изазови.

Он је као кључне циљеве навео привредни раст и заустављање исељавања.

Петрова, који је био једини кандидат за предсједника хрватског Сабора, од 145 присутних подржала 132 посланика, један је био против, а 12 је било суздржано, пренијели су хрватски медији.

Сабор ће засједање наставити сутра расправом о приједлозима закона који су резултат договора ХДЗ-а и Моста, а потом и у понедјељак. Очекује се да у уторак или сриједу наредне седмице буде изјашњавање о повјерењу Влади Андреја Пленковића.

Конститутивној сједници деветог по реду хрватског Сабора присуствовали су предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, премијер у техничком мандату Тихомир Орешковић, мандатар за састављање нове владе Андреј Пленковић, предсједници Уставног и Врховног суда Мирослав Шепаровић и Бранко Хрватин, начелник Главног штаба Оружаних снага Хрватске Мирко Шундов.

Пријевремени парламентарни избори у Хрватској одржани су 11. септембра.

Извор: СРНА