latinica  ћирилица
14/10/2016 |  19:09 | Аутор: РТРС

Србији достављена замолница за изручење Сефића

Министарство правде Србије добило је замолницу Министарства правде БиХ за изручење Сањина Сефића, који се сумњичи да је у Сарајеву понедјељак, аутомобилом усмртио двије девојке након чега је пребјегао у Србију.

Према даљој процедури, Министарство правде ће прослиједити замолницу и осталу документацију када му је доставе органи БиХ Вишем суду у Новом Саду, који ће одлучивати о испуњености свих претпоставки за изручење, које дефинише Европска конвенција о екстрадицији, речено је у Министарству.

Након што Виши суд у Новом Саду да своје мишљење, коначну одлуку о изручењу донијеће министар правде. У Министарству су указали да се сходно одредбама међународних конвенција и домаћег законодавства, лица не изручују аутоматски, већ се цијени низ претпоставки сваког конкретног случаја, уз поштовање реципроцитета и услова који морају да буду испуњени.

Поступак екстрадиције није ограничен роковима, али притвор јесте и регулисан је унутрашњим законодавством сваке државе, а у Србији може да траје годину дана од лишавања слободе лица које се тражи, наглашавају у Министарству. С

ефић је, на основу међународне потјернице расписане по наредби Кантоналног суда у Сарајеву, у сриједу увече приведен Вишем суду у Новом Саду, који му је одредио екстрадициони притвор до два мјесеца.

Сањин Сефић је осумњичен да је аутомобилом код Земаљског музеја у Сарајеву усмртио Селму Агић (21) из Бугојна и Едити Малкоч (20) из Босанске Крупе, Полиција је раније саопштила да је Сефић у уторак око 23.45 сата прешао у Србију на граничном прелазу Увац.

Извор: Агенције