latinica  ћирилица
15/10/2016 |  10:45 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј у Великој Британији о стању на Космету (ФОТО)

Патријарх српски Иринеј је у дводневној посјети поглавару Англиканске цркве у Великој Британији, архиепископу кентерберијском Џастину Велбију, духовном вођи 80 милиона англиканаца, гдје позива да се питање Косова ријеши на праведан начин, јавља телевизија Храм.
Патријарх Иринеј у Великој  Британији (Фото:Душан Кецман) -
Патријарх Иринеј у Великој Британији (Фото:Душан Кецман)

- Српски домови су окупирани, српска земља отета, Срби који су остали на својој земљи и у својим домовима, када пођу на своје њиве, никада нису сигурни да ли ће се кући вратити. Прије пар година изашли су на њиву пшеницу да жању, тада су на њиви њих девет убили и никада се није сазнало ко је то учинио - рекао је патријарх Иринеј англиканском поглавару, навела је ТВ Храм.

Патријарх Иринеј је истакао да је живот Срба на Косову тежак и несигуран, и да се свакодневно дешавају злочини, убиства и паљења српских кућа, а да се никада не открије ко је то учинио.

Патријарх Иринеј у Великој Британији (Фото:Душан Кецман)

Српски патријарх је подсјетио да је на Косову и Метохији од 1999. године спаљено и уништено 137 православних цркава и манастира, и да су монаси у српским светињама ограничени у кретању, скрећући пажњу и на услове у којима живе монаси у Манастиру Високи Дечани.

- На Косову постоји Манастир Дечани. Монаси су ограничени у кретању, али никада нису имали тако бројно монаштво као што сада имају. Наши манастири су наше оазе које чувају Косово и онај преостали народ српски на Косову и Метохији - рекао је патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј данас се састао и са амбасадорима БиХ и Србије у Лондону Бранком Нешковићем и Огњеном Прибићевићем, амбасадорима Кипра и Грузије, те старјешином православног храма Светог Василија Остошког у Источном Лондону протојерејем ставрофором Гораном Спаићем.

Патријарх Иринеј са амбасадорима Србије и БиХ (Фото: РТРС)

Извор: РТРС/Агенције