latinica  ћирилица
15/10/2016 |  15:23 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

"Улица из дјетињства" вечерас на репертоару Фестивала етнолошког филма у Београду (ВИДЕО)

У Етнографском музеју у Београду одржава се 25. Међународни фестивал етнолошког филма, чијим су програмом обухваћена остварења из тридесетак земаља. Вечерас ће фестивалска публика у такмичарском програму моћи да погледа и филм „Улица из дјетињства“ ауторке Мире Лолић Мочевић, у продукцији РТРС-а.
Међународни Фестивал етнолошког филма - Фото: РТС
Међународни Фестивал етнолошког филмаФото: РТС

Селекциона комисија прегледала је 129 филмова из више од 30 земаља о различитим културама и начину живљења широм свијета, а само изабрани нашли су мјесто у фестивалским програмима.

Маша Перуничић, портпарол фестивала, истакла је да је у програм ушло 57 филмова, од којих је 32 у такмичарском дијелу програма, 21 у информативном и четири у такозваном непрофесионалном дијелу програма.

Емотиван и пун душе, филм „Улица из дјетињства“ у продукцији РТРС-а, једини је филм из РС и БиХ у фестивалском програму. За ауторку Миру Лолић Мочевић посебна је част што је филм дио угледне манифестације, која обиљежава четврт вијека постојања.

"Скупили су се људи с различитих страна свијета, свако из своје земље носи понеку причу. Мени је драго што се РТР, као институција која брине о култури, историји, традицији народа ком ми припадамо, нашла овдје“, рекла је ауторка филма Мира Лолић Мочевић.

 У почетку, идеја фестивала била је да се дође до вриједне филмске грађе за упоредно проучавање традиционалних народних култура и обичаја, али се до данас много шта измијенило, па су се, поред тема из сеоског живота, нашли и феномени урбане културе и друштвени и културолошки проблеми из цијелог свијета.