latinica  ћирилица
15/10/2016 |  18:19 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Мантер: Боље за Србију да побиједи Хилари Клинтон, она вас познаје

Предсједник америчког Иствест института и бивши амбасадор САД у Београду Камерон Мантер изјавио је да би за Србију и Балкан било боље да на предсједничким изборима у САД побиједи демократска кандидаткиња Хилари Клинтон јер, како каже, она наш регион одлично познаје.
Предсједник америчког Иствест института и бивши амбасадор СAД у Београду Kамерон Mантер - Фото: ТАНЈУГ
Предсједник америчког Иствест института и бивши амбасадор СAД у Београду Kамерон MантерФото: ТАНЈУГ

Мантер је рекао да постоје шансе да побиједи Клинтонова док, како наводи позивајући се на медијске извјештаје, њен републикански противкандидат Доналд Трамп готово да нема изгледа за побједу.

"Поента је да, ко год да побиједи, улога Америке у свијету, у глобалном поретку и по још неким питањима неће се промијенити. Мислим да је за вас на Балкану Клинтонова боље рјешење, она вас одлично познаје", истакао је Мантер, у одговору на питање како избори у САД обликују будућност Србије.

Упитан да ли зна шта људи у Србији мисле о Хилари Клинтон, бивши амбасадор у Београду признаје да је историја важна и да се не смије заборавити.

"Али, оно што сам чуо од господина Дачића, Вучића и осталих јесте да прошлост треба оставити за нама и оптимистично гледати ка будућности", наглашава он.

Мантер, који предстојеће предсједничке изборе у САД описује као веома тешке, каже да су Трамп и Клинтонова окренути ка унутрашњој причи, али сматра да ће, када то буде готово, они показати заинтересованост да дође до напретка у Европи.

"Ви сте дио великог спектра европских проблема, мигранти, Брегзит, Грчка, избјеглице. Тако да се овдје не ради само о Балкану, ви сте дио нечег већег. Мислим да ће вас тако САД посматрати и гледајући Раму и Вучића, видјеће вас као дио рјешења", истакао је.

Према његовом мишљењу, у нашем региону има помака, а као примјер наводи скорашњи разговор премијера Србије Александра Вучића и албанског премијера Едија Раме у шта, каже, није вјеровао док је био амбасадор у Београду од 2007. до 2009. године.

"Не значи да се проблеми лако рјешавају, али важно је да се бар ради на томе", напомиње Мантер, који примијећује да Србија данас има бољи дијалог и добре економске односе са сусједима него раније.

С друге стране, предсједник америчког института сматра да није добро то што се статус Косова није промијенио, а није добра ни ситуација у сусједној Босни и Македонији.

"Србија јесте стабилна земља, али има различитих погледа на ту стабилност", каже Мантер.

Он указује да би Срби и Албанци требало да сарађују као Нијемци и Французи.

"Не морате бити омиљени једни другима, али треба да разговарате, заједно рјешавате проблеме и приближавате се ЕУ", закључио је Мантер.

Извор: Б92