latinica  ћирилица
18/10/2016 |  07:38 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

НСРС- размотрен Приједлог стратегије развоја малих и средњих предузећа (ВИДЕО)

Разматрањем Приједлога стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2016-2020. година, у Бањалуци је данас настављена 14. редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.
НС РС сједница - Фото: РТРС
НС РС сједницаФото: РТРС

19.10... Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог стратегије развоја јавних путева у Српској за период 2016-2025. година којом је развој путне мреже у дијелу дугорочног развоја мреже јавних путева допуњен новим путним правцем Тузла-Лопаре-Брчко.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је у завршној ријечи да се сви приоритетни путни правци који су планирани за изградњу у Републици Српској налазе у основној или свеукупној путној мрежи ЕУ, док су остали путни правци спојеви на те коридоре.

Она је рекла да је у плану изградња магистралног пута Фоча-Шћепан Поље за који би 2017. године требало да буде израђена пројектна документација.

Дугорочним развојем мреже јавних путева у Републици Српској предвиђена је изградња регионалних и магистралних путева на правцима Бањалука-Добој, Бањалука-Мркоњић Град-Млиништа-Гламоч-Ливно-Сплит, наводи се у Приједлогу ове стратегије.

Изградња ауто-путева предвиђена је и на правцима Бањалука-Приједор-Нови Град- граница са Хрватском, те Вукосавље-Брчко-Бијељина-граница са Србијом.

Мрежом развоја јавних путева предвиђена је изградња ауто-путева на правцу Бијељина-Зворник-Фоча-Требиње-граница са Црном Гором, те на правцу Тузла-Лопаре-Челић-Брчко.

17.00... Сједница Народне скупштине настављена је расправом о Приједлогу стратегије развоја јавних путева у Републици Српској за период 2016-2025. година. Посланици ће разматрати Нацрт стратегије транспорта Републике Српске за период 2016-2030. година.

Биће разматрани и консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године, те годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за ову годину.

14.43... У НСРС због недостатка кворума прекинута је расправа о Приједлогу стратегије развоја јавних путева у Републици Српској за период од 2016. до 2025. године.

14.20... Приједлогом стратегије развоја јавних путева у Републици Српској за период од 2016. до 2025. године развој путне мреже у дијелу дугорочног развоја допуњен је новим путним правцем - Тузла-Лопаре-Брчко.

Образлажући Приједлог ове стратегије, помоћник министра саобраћаја и веза Српске Наташа Костић рекла је да је Акциони план допуњен пројектима који се односе на реконструкцију и изградњу путних праваца, те рехабилитацију путне мреже у складу са дефинисаним приоритетима.

Дугорочним развојем мреже јавних путева у Републици Српској предвиђена је изградња регионалних и магистралних путева на правцима Бањалука-Добој, Бањалука-Мркоњић Град-Млиништа-Гламоч-Ливно-Сплит, наводи се у Приједлогу ове стратегије.

Изградња ауто-путева предвиђена је и на правцима Бањалука-Приједор-Нови Град- граница са Хрватском, те Вукосавље–Брчко-Бијељина-граница са Србијом.

Мрежом развоја јавних путева предвиђена је изградња ауто-путева на правцу Бијељина-Зворник-Фоча-Требиње-граница са Црном Гором, те на правцу Тузла-Лопаре-Ђелић-Брчко.

13.22... Народна скупштина размотрила је Приједлог стратегије развоја малих и средњих предузећа за период 2016-2020. година којом је планиран раст укупног броја малих и средњих предузећа до 18.200.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је развој малих и средњих предузећа важан за привредни развој Српске.

Он је оцијенио да у области малих и средњих предузећа Српска има највећи потренцијал за развој.

- Стратегијом је предвиђено растерећење пореске политике у Српској и анализа парафискалних намета, што је значајно за развој малих и средњих предузећа - рекао је Ђокић у завршној ријечи у НСРС, након што су посланици окончали расправу о наведеном документу.

11.40... Посланик СНСД-а Сњежана Келечевић сматра да је за развој малих и средњих предузећа у Српској потребно наставити са стимулативном пореском политиком. Келечевићева је истакла да је Влада Српске сачинила законодавни, стратешки, финансијски и институционални оквир за подршку развоју малих и средњих предузећа.

Посланик СДС-а Душан Берић оцијенио је да је Приједлог стратегије развоја малих и средњих предузећа за период 2016-2020. година најважнији документ за укупни привредни и социјални развој у Српској.

Посланик СНСД-а Вања Бајић сматра да је за развој малих и средњих предузећа неопходно функционисање великих привредних субјеката.

10.42... Приједлогом стратегије развоја малих и средњих предузећа за период 2016-2020. година, о којем расправља Народна Скупштина, планиран је раст укупног броја малих и средњих предузећа до 18.200.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић истакао је у образложењу документа да је план да раст укупног броја малих и средњих предузећа буде за 10 одсто већи него 2015. године.

"Значај доношења стратегије огледа се у чињеници да мала и средња предузећа у укупној привреди Републике Српске чине 99,82 одсто свих субјеката, запошљавају 72,85 одсто од укупно запослених лица, остварују 75,34 одсто пословних прихода свих предузећа, 65,98 одсто прихода од продаје на иностраном тржишту и 79,98 одсто укупне нето добити свих предузећа", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, основни стратешки циљеви предвиђени стратегијом су јачање конкурентности малих и средњих предузећа, подршка стварању повољног пословног окружења за мала и средња предузећа, те стимулисање развоја и промоције предузетништва и предузетничких вјештина.

Ђокић је навео да је у претходном петогодишњем периоду укупан број привредних субјеката у Српској смањен за 2,3 одсто.

"Број правних субјеката у сектору малих и средњих предузећа у 2015. години већи је за 11,4 одсто у односу на 2011. годину, док је број предузетника мањи за 14,1 одсто", каже Ђокић.

На дневном реду данашњег скупштинског засједања су и Приједлог стратегије развоја јавних путева у Републици Српској за период 2016-2025. година и Нацрт стратегије транспорта Републике Српске за период 2016-2030. година.

Посланици ће разматрати и консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године, те годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за ову годину.

Биће разматран и извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о ревизији консолидованог годишњег извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за прошлу годину, те извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске о раду за 2015. годину.

Пред посланицима ће бити и извјештај Министарства унутрашњих послова о раду у првих шест мјесеци ове године, извјештај Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду за 2015. годину, те извјештај Гарантног фонда Републике Српске Бањалука о раду и пословању за 2015. годину.

Према раније усвојеном дневном реду, на сједници ће бити разматран и извјештај о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за прошлу годину, те извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске у прошлој години.

Биће разматрана и информација о усаглашеном систему координације процеса европских интеграција у БиХ од 17. августа, информација о дугу са стањем на дан 31. децембар 2015. године, те информација о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Републици Српској за 2015. годину.

На дневном реду је и информација о реализацији заједничких пројеката за рјешавање стамбених питања избјеглица, расељених лица и повратника, те приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Међународном фонду за развој пољопривреде /ИФАД/ по Програму развоја конкуретности у руралним подручјима.

Извор: РТРС/СРНА