latinica  ћирилица
18/10/2016 |  08:24 | Аутор: РТРС

ПД ПС БиХ о повећању акциза на нафту

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће сутра по скраћеном поступку и у првом читању сет закона којима се предвиђа повећање акциза за нафту и нафтне деривате за 15 фенинга.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

Пред посланицима ће се наћи приједлози измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, које је предложио Савјет министара БиХ.

Предложеним законским рјешењима предвиђено је обезбјеђивање додатних 10 фенинга по литру продатог горива за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, а средства би била уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

На дневном реду сједнице је по скраћеном поступку и у другом читању и Приједлог закона о обиљежавању малог оружја, лаког наоружања и припадајуће муниције, са ознаком "Е" као својеврсном потврдом одређене усклађености с правном тековином ЕУ у овој области.

Ријеч је о реформском закону којим БиХ уређује ову област и испуњава међународно преузете обавезе у области незаконите производње и трговине ватреним оружјем.

Доношење овог закона ће омогућити лакше и једноставније праћење трговине оружјем и ојачати институције у борби против нелегалне трговине оружјем, те обезбиједити чвршћу сарадњу с другим земљама у процесу праћења означеног оружја и муниције.

Овим законом се прописује обавеза произвођача оружја или муниције у БиХ да их означи у току производње јединственом производном ознаком.

Истовремено се прописује обавеза увозника да у законом прописаном року, након завршене царинске процедуре, а прије стављања увезеног оружја и муниције у промет, употребу или кориштење, обезбиједи стављање ознака прописаних овим законом.

Приједлог закона у процесу доношења прошао је процедуру јавних консултација, те су у његову израду укључена надлежна министарства и тијела у БиХ.

Посланици ће у другом читању да размотре Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се ограничавају отпремнине за све запослене у институцијама БиХ.

У другом читању посланици ће разматрати и Приједлог закона о допунама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ.

У првом читању биће размотрени Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи БиХ.

На дневном реду су и извјештај о збрињавању лица под међународном заштитом у БиХ и информација о прихвату и интеграцији држављана БиХ који се враћају у БиХ на основу Споразума о реадмисији за период 1. јануар-31. децембар 2015. године.

Посланици би требало да дају сагласност за ратификацију Споразума о гранту између БиХ и Развојне банке Савјета Европе у вези са регионалним програмом стамбеног збрињавања.

Извор: СРНА