latinica  ћирилица
18/10/2016 |  10:12 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

Још није утврђено да ли су испуњени услови за изручење Сефића

Министарство правде БиХ је 13. октобра упутило молбу и документацију за изручење Сањина Сефића, осумњиченог за убиство студенткиња Едите Малкоч и Селме Агић у саобраћајној несрећи у Сарајеву. У овом министарству кажу да су сада на потезу српске власти.

- Министарство правде БиХ је у најкраћем року прибавило сву неопходну екстрадициону документацију и упутило молбу за изручење. Очекујемо да Виши суд у Новом Саду утврди да ли су испуњене све претпоставке за изручење које дефинише Европска конвенција о екстрадицији - наводе из ове институције.

Портпаролка Министарства Марина Бакић рекла је да трајање поступка екстрадиције није ограничено роковима.

- За сваки појединачни случај гледа се низ претпоставки у складу с Европском конвенцијом о екстрадицији и свака земља одлучује у складу с властитим законодавством. Коначну одлуку, у конкретном случају, доноси министар правде Републике Србије. Сањин Сефић може бити изручен БиХ према скраћеној процедури, под условом да пристане на изручење, или да буде изручен по поступку редовне екстрадиције која подразумијева више документације и доказа да је он починио кривично дјело које треба доставити властима Србије - додаје Бакић.

Према посљедњим информацијама, Виши суд у Новом Саду још увијек није добио молбу за изручење осумњиченог Сањина Сефића БиХ.

Екстрадициони притвор траје минимално 18, а најдуже 40 дана. Датум и мјесто изручења договарају интерполи двије држава.

Извор: Кликс