latinica  ћирилица
18/10/2016 |  11:28 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Ко су кандидати за новог тренера Ђоковића?

Портал "sportskeeda.com" направио је листу од пет потенцијалних кандидата који би могли да замијене Бориса Бекера на мјесту тренера Новака Ђоковића.
Кандидати за новог тренера Новака Ђоковића - Фото: Getty Images
Кандидати за новог тренера Новака ЂоковићаФото: Getty Images

Најбољи тенисер и спортиста свијета недавно је изјавио да још увијек није разговарао с Борисом о продужетку сарадње, која истиче на крају актуелне сезоне.

Србин и Нијемац сарађују од 2014. године, а њихова кооперација је и те како успјешна – пошто се Новак у претходне двије године додатно профилисао као један од најдоминантнијих играча у историји "белог" спорта.

Такође, за то вријеме – Ђоковић је освојио тачно половину својих Гренд слем титула (6), постао рекордер по броју Мастерс титула, као и човјек са највише поена и највећом разликом у односу на другопласираног на АТП листи.

Први на листи споменутог портала јесте Алехо Манцисидор – четрдесетшестогодшињи Шпанац – који је најпознатији по сјајној сарадњи са Гарбиње Мугурусом. Бивши тенисер сарађивао је за земљакињом од 2010. до 2015. године и имао великог удјела у профилисању онога што она данас представља у женском тенису.

Други кандидат јесте легендарни Џими Конорс, освајач осам највећих турнира. Американац има искуства у раду са врхунским играчима, пошто је већ сарађивао са Ендијем Марејом и Ежени Бушар. Такође, радио је и са Ендијем Родиком, као и кратко са Маријом Шараповом.

Треће мјесто заузима некадашња тенисерка и тренер Ендија Мареја Амели Морезмо, која је без посла од када је прекинула сарадњу са Шкотом средином маја због трудноће. Тениска јавност истиче да је темпераментни Енди под њеном командом стекао мирноћу, али и брзину у својој игри, а истиче се и поље психологије, односно самопоуздања – с чим управо Новак има проблем у посљедњих неколико мјесеци.

Била је тренер Марион Бартоли 2013. године, када је Францускиња стигла до титуле на Вимблдону, док је била уз Мареја у три Грен слем финала.

Слиједи још један бивши играч/тренер из Сједињених Америчких Држава – Бред Гилберт. Човјек који посљедњих неколико година ради као коментатор и аналитичар на телевизијском каналу ЕСПН сарађивао је са именима као што су Андре Агаси, Енди Родик, Енди Мареј и Кеи Нишикори.

У тениским круговима важи за тренера који изузетно цијени и ради на техници, а највеће искуство стекао је радећи са Агасијем пуних осам година, када је легендарни Американац освојио шест од својих осам Слемова. Такође, под његовим вођством и Родик је стигао до јединог трофеја са неког од четири највећа турнира. За крај, Агаси га је назвао "највећим тренером свих времена".

Коначно, списак комплетира Штефан Едберг, велики ривал управо Бориса Бекера из играчих дана. Међутим, Швеђанин има најмање искуства када је у питању рад на позицији тренера, пошто је био у штабу само Роџера Федерера. То је било 2014. године, када се Швајцарац мучио да пронађе своју препознатљиву игру, да би је на крају под његовим утицајем дјелимично и кориговао.

Роџер је тада изјавио да је његова позиција била "више менторска, него тренерска".

Извор: Б92