latinica  ћирилица
18/10/2016 |  12:09 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

У БиХ постоје системска кршења људских права

У БиХ постоје системска кршења људских права, рекла је омбудсман Јасминка Џумхур поводом обиљежавања 20 година рада и постојања Институције омбудсмана за људска права БиХ.
Сарајево: 20 година обиљежава Омбудсмена за људска права - Фото: СРНА
Сарајево: 20 година обиљежава Омбудсмена за људска праваФото: СРНА

Џумхурова је истакла да је извор кршења људских права у законодавном оквиру, а нису ојачане ни институције како би могле да одговоре захтјевима за заштиту људских права.

Она је навела да свака институција, од центра за социјални рад, школе и других мора да чини све на примјени људских права.

- Најгоре стање је са угроженим категоријама, јер нема ко да заступа и штити њихова људска права - указала је Џумхурова на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је истакла да је Институција омбудсмана стабилна, али у значајној мјери њено постојање везано је за финансијску независност, јер у новембру предстоји процес реакредитације, а закон о омбудсманима није прошао у парламенту БиХ.

Специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк истакао је да је Омбудсман важна институција у свакој земљи која ради на заштити људских права.

Вигемарк је нагласио да је за БиХ важно да има снажну и независну Институцију омбудсмана која ради на заштити људских права, јер без постојања таквих институција нема напретка на европском путу.

- Потврда тога је и упитник који БиХ треба да добије до краја године гдје има цијели низ питања која се тичу директно Институције омбудсмана и начина функционисања, укључујући и њену финансијску независност - рекао је он и додао да је у протеклих 20 година урађено доста, али је још пуно посла преостало, јер постојеће стање није задовољавајуће.

Вигемарк је поручио да Институција омбудсмана мора бити апсолутно независна.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур истакао је да Институција омбудсмана игра веома важну улогу у заштити људских права и да у БиХ ради много на терену.

Он је истакао да је Мисија ОЕБС-а у БиХ партнер Институције омбудсмана за људска права у БиХ већ 20 година и да ће и даље наставити да сарађују.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић честитао је 20 година рада и постојања Институције омбудсмана за људска права у БиХ.

Бојић је нагласио да је закон о омбудсману био у парламентарној процедури, али да није прошао у другом читању у Дому народа.

Према његовим ријечима, промјена Закона је неопходна ради задржавање статуса "А" Институције омбудсмана и неће се одустати од измјена Закона које треба да обезбиједе, прије свега, финансијску стабилност.

- Треба да учинимо додатне напоре како би се дошло до измјена Закона - додао је он.

Министар за људска права БиХ Семиха Боровац истакла је да је Институција омбудсмана оправдала своје повјерење, јер јој грађани све више вјерују.

Она је нагласила да је обавеза надлежних институција да успоставља што квалитетнији и коректнији однос између грађана и Институције омбудсмана.

Извор: СРНА