latinica  ћирилица
18/10/2016 |  12:34 | Аутор: РТРС

Оптужени за пореску утају споразумно признали кривицу

Јосип Шакић из Бусоваче и правно лице "Палета плус" Бусовача споразумно су признали кривицу за пореску утају, а предвиђена новчана казна је укупно 25.000 КМ, те обавеза одузимања противправне имовинске користи у износу од 96.886 КМ и поврат средстава у буџет БиХ, саопштено је из Тужлаштва БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Споразумним признањем оптужени, као и правно лице чији је директор, у цијелости признају почињење кривичног дјела које им је стављено на терет.

Предвиђена новчана казна за Шакића износи 10.000 КМ, а за правно лице "Палета плус" 15.000 КМ.

На терет им је стављено да су у током 2009. и 2011. године остваривали фиктивни промет, користећи се нетачним и кривотвореним исправама, те на тај начин остварили незаконити одбитак ПДВ-а у износу од око 96.886 КМ, за које је оштећен буџет БиХ.

За Шакића је предложена и затворска казна од једне године која неће бити извршена ако у наредне три године не почини ново кривично дјело.

Овај предмет један је сегмент у опсежном предмету против више физичких и правних лица у борби против пореских утаја.

Предложена казна у складу је са улогом оптужених у извршењу кривичног дјела и тежином кривичног дјела, а битан сегмент је да ће новчане казне и одузимање противправне имовинске користи вратити новац у буџет БиХ, наводи се у саопштењу.

Оптужница и споразум прослијеђени су Суду БиХ.

Извор: СРНА