latinica  ћирилица
18/10/2016 |  13:17 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Крајње вријеме да се Парламент ФБиХ прихвати посла

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунер Вигемарк рекао је данас да је крајње вријеме да Парламент Федерације БиХ почне да ради јер, осим новца, постоје и друге обавезе.
Ларс Гунер Вигемарк - Фото: nezavisne novine
Ларс Гунер ВигемаркФото: nezavisne novine

Вигемарк је напоменуо да су прошли мјесеци од посљедњег засједања Парламента ФБиХ, те да се нада да застоји у раду неће потрајати.

- Данас су се поново окупили како би разговарали о аранжману са ММФ-ом, али постоје и друге обавезе мимо новца - истакао је Вигемарк након што је са федералним премијером Фадилом Новалићем разговарао о спровођењу Реформске агенде и процесу европских интеграција БиХ.

Он је подсјетио да је Реформска агенда једна од најважнијих реформи од завршетка рата у БиХ, а да је сврха њене израде креирање више радних мјеста за младе.

- Ми из ЕУ желимо видјети наставак унапређења пословног окружења у земљи, смањење бирократских процедура за стране и домаће инвеститоре, квалитетнију јавну управу и јачање владавине права за јачање привреде и пословног окружења, као и снажнију транспарентност - рекао је Вигемарк.

Новалић је истакао да је до сада проведена трећина мјера из Реформске агенде и Владиног програма, те да су резултати видљиви, јер је смањен број запослених у јавној служби, а БДП је порастао.

Он је нагласио опредијељеност и способност Владе да спроведе све реформе зацртане у Реформској агенди и сопственом реформском програму, који садржи 97 тачака, за разлику од агенде гдје је 61 тачка.

Извор: СРНА