latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:57 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Криза у Федерацији БиХ (ВИДЕО)

Државним службеницима у Федерацији БиХ, али и премијеру и министрима, касне плате јер нема довољно новца. За исплату се чека повлачење прве транше аранжмана с ММФ-ом.
ФБиХ - Фото: РТРС
ФБиХФото: РТРС

Празна федерална благајна, окупила је данас посланике у Федерацији, који се нису састајали пуна три мјесеца. Задужење код ММФ-а су одобрили. Иако су лидери СДА и ХДЗ-а пуни приче о стабилности коалиције на нивоу Федерације, у пракси је другачије. 

Фарса, циркус, понижење – федерална опозиција није штедјела критике на рачун већине. Три мјесеца нису заказиване сједнице Парламента Федерације, а ни данашње ванредне на којој се аминовало већ завршено, тврде, не би било да није ријеч о платама.

"Заиста је срамотно да ми послије 3 мјесеца немања никако сједнице данас расправљамо само због тога што власт није била у стању да исплати плате администрацији", каже Дамир Машић из СДП-а.

Оправдања о коинциденцији кашњења плата и сједнице о ММФ-у и нису пила воду.

"Ово је по мом личном убјеђењу чиста коинциденција", наводи Насир Бегановић из СББ-а.

"У овом тренутку је стало јер не постоји довољно новца, јер нема довољно прихода2, наводи Јелка Милићевић,министар финансија Федерације БиХ.

С друге стране, свима је већ одавно јасно зашто су више од три мјесеца клупе у федералном парламенту празне. Опозиција не вјерује да је данашња сједница знак нормализације рада парламента.

"Ваљда је свима јасно да је застој у раду ПД Парламента Федерације зато што постоје политичка неслагања између кључних коалиционих партнера СДА и ХДЗ око три кључна законска рјешења, а то су закон о играма на срећу, закон о шумама и закон о органској пољопривредној производњи", каже Џенан Ђонгалић из ДФ-а.

Из СДА тврде да није до њих.

"Ми нисмо били ни за варијанту прекидања рада федералног парламента, али на захтјев ХДЗ-а парламент је закочио био свој рад", наводи Исмет Османовић из СДА.

"Свјесни сте одређених проблема које смо имали, мислимо да смо постигли одговарајуће рјешење", рекао је Јозо Багарић из ХДЗ-а. 

И док из већине увјеравају да коалиција функционише и да ће ускоро бити одржана и редовна сједница, из опозиције их отворено позивају...

"Да коначно јавности објаве политички банкрот, пошто политички банкрот њихов, парламентарне већине сви ми видимо осим њих самих", каже Дамир Машић из СДП-а.

Федерални парламент вјероватно је најочигледнији примјер да у коалицији СДА – ХДЗ ((– СББ)) много тога не штима. Искри и на другим пољима, а уз стандардни дугогодишњи проблем Мостара, жариште је постао и Столац, који је након физичких напада и уништавања гласачког материјала на дан локалних избора изазвао оштра међустраначка оптуживања.