latinica  ћирилица
18/10/2016 |  19:55 | Аутор: РТРС

"САД морају да осигурају да се ријеши мигрантска криза у Европи"

Амерички предсједник Барак Обама рекао је данас да САД морају да осигурају да се ријеши мигрантска криза у Европи, додајући да Италија, Грчка и Њемачка не треба да сносе терет већи у односу на своје европске сусједе.
Барак Обама - Фото: AFP
Барак ОбамаФото: AFP

"Стратешки је интерес САД да осигура да се ријеши мигрантска криза у Европи", рекао је Обама новинарима након састанка са италијанским премијером Матеом Ренцијем у Бијелој кући.

Обама и Ренци, такође, су размотрили борбу против "Исламске државе" као и битку за преузимање ирачког града Мосула од џихадиста.

Обама је инсистирао да међународна коалиција има план, али је напоменуо да би то могло да има тешке хуманитарне посљедице.

Амерички предсједник је похвалио предложене економске реформе у Италији рекавши да подржава напоре у циљу модернизације политичких институција на референдуму, јер ће то помоћи да се убрзају економске промјене.

Ренци је рекао да не предвиђа никакве велике проблеме ако не успије референдум о уставним реформама који је заказан за 4. децембар, али да ће он учинити да "побиједи на референдуму".

Циљ уставних реформи је повећање политичке стабилности у земљи која је промијенила 63 владе од 1945. године.

Извор: Срна