latinica  ћирилица
18/10/2016 |  21:59 | Аутор: РТРС

Патријарх Кирил: Заједнички искоријенити зло тероризма

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил рекао је данас да је рат против тероризма свети рат који треба да буде заједничка тема свих земаља, не само Русије.
Патријарх Кирил (Фото: rs.sputniknews.com/) -
Патријарх Кирил (Фото: rs.sputniknews.com/)

- Жао ми је што су моје ријечи погрешно протумачене. Ја никада нисам говорио о неком светом рату у Сирији. Говорио сам искључиво о рату против тероризма и мислим да те ријечи дијеле многе жртве тероризма у Европи - рекао је патријарх новинарима у Лондону пред повратак за Русију.

Он је додао да се "одбраном наших најмилијих, наших земаља и народа од тероризма брани свети дар живота на који насрћу терористи".

- Моје ријечи не треба разматрати у политичком контексту - рекао је он и подсјетио да је рат против нацизма често описиван као свети рат.

Он је додао да се тим ријечима у Русији слави херојство војника Великог отаџбинског рата или Другог свјетског рата. "То је свети рат јер су људи бранили своје животе, независност и будућност", истакао је руски патријарх.

Патријарх је рекао да рат против тероризма није само питање за Русију, већ за све земље.

- Ми сви морамо да се ујединимо и искоријенимо то зло. Управо зато ја тај рат зовем светим - истакао је патријарх Кирил на крају своје посјете Великој Британији.

Патријарх Кирил се данас састао и са британском краљицом Елизабетом Другом са којом је разговарао о положају хришћана у Европи.

Извор: СРНА