latinica  ћирилица
21/10/2016 |  07:26 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Додик-Човић: Ускоро заједнички приједлог закона о Уставном суду БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас са хрватским чланом Предсједништва БиХ и предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.
Прес конференција - Фото: РТРС
Прес конференцијаФото: РТРС

Предсједник Српске је рекао да је са Човићем разговарао о ситуацији у БиХ након локалних избора, те да су констатовали да су СНСД и ХДЗ забиљежиле добре изборне резултате и да ће наставити успјешну партијску сарадњу.

- Овдје смо, прије свега, као партијски предсједници констатовали да су наше партије забиљежиле озбиљне успјехе и да можемо да будемо задовољни тиме. Договорили смо даљу сарадњу везану за партијске наступе и координацију, прије свега, на локалном нивоу. Договорили смо се да у локалним скупштинама гдје постоје представници наших партија наставимо сарадњу. У том погледу очекујем и добар договор у дистрикту Брчко - рекао је Додик.

Додик и Човић су најавили да ће у парламентарну процедуру упутити заједнички приједлог закона о Уставном суду БиХ, који ће израдити ове двије странке.

- Договорили смо да у наредном периоду кроз радну групу направимо један нови приједлог заједничког закона о Уставном суду који би био први такве природе у БиХ - приједлог двије партије и два народа. БиХ нема закон о Уставном суду, него он ради по правилима које сам донесе. Уставни суд треба да одлучује о уставности општих аката и прилагођавању с Уставом, а овдје се Уставни суд поставља као политичко тијело за одлучивање - рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да ће двије странке у наредним данима радити на изради и усаглашавању текста поменутог закона, који, уколико желе, могу подржати и друге политичке партије.

Додик је рекао да остају одређени проблеми у Кантону 10, везано за позиционирање кадрова СНСД-а, али и да ће и то бити ријешено - рекао је Додик.

Одговарајући на питање о могућим санкцијама Европске уније Српској због одржавања референдума о Дану Републике, Додик је рекао да не очекује усвајање резолуције о осуди референдума у Европском парламенту.

- Ако Европска унија уведе санкције, Република Српска ће изаћи из договора о провођењу Реформске агенде, рекао је Додик и нагласио да не очекује било какве осуде у вези са референдумом у Извјештају о напретку БиХ Европске комисије.

Човић је честитао Додику на резултатима које је СНСД остварио на локалним изборима, те изразио очекивања да ће се успјешна сарадња двије партије наставити и интензивирати.

Истакао је да је у одлучивању о свим питањима у БиХ потребна тијесна сарадња са властима Републике Српске, јер је без њиховог учешћа свака одлука осуђена на неуспјех.

Човић је најавио састанак ужег руководства двије партије.