latinica  ћирилица
21/10/2016 |  09:06 ⇒ 09:22 | Аутор: РТРС

Вулин: Важно да Србија буде дио споразума о реадмисији

Србија инсистира на томе да да буде дио споразума који Европска комисија покушава да постигне са властима Авганистана и Пакистана о повратку и реадмисији држављана ових земља и наставиће да инсистира на томе, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и соцјална питања Александар Вулин.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Он каже да се и представници ЕК слажу у томе да је то разуман и логичан захтјев, а да би споразум могао да буде донесен веома брзо, јер је то у интересу и ЕУ.

- Претходних дана у Бриселу сам разговарао са комесарима и највиши представници ЕК су се сложили да је то разуман захтјев и да Србија мора да буде дио српоразума о реадмисији, односно да Србија мора да буде дио таквог споразума без обзрира што није дио ЕК - рекао је Вулин за РТС.

Он је подсјетио да је Србија добила више од шест милиона евра за рјешавање проблема мигрантске кризе, што је веома важно како не би угрожавала буџет.

- Чланице ЕУ имају приступ фондовима које ми немамо, а и ово што добијемо изборимо. Важно је разумеијвање да је Србији потребна помоћ, директна буџетска помоћ прије свега за плате људи који раде и очекујем да се та помоћ увећа на разне начине - навео је он.

Вулин је рекао да ће једна од помоћи бити и слање 50-ак полицајаца из ЕУ у Србију који ће помоћи да се боље чувају границе.

Број миграната који су смјештени у прихватним центрима је скоро 6.000, додао је Вулин наводећи и да је то број који Србија може да контролише, али да преко тога неће повећавати капацитете.

- Осим тога, имамо војску и полицију да не допустимо да се илегално улази у земљу - рекао је он.

Вулин је навео податак да из Србије у Мађарску дневно на легалан начин пређе 30 људи, а да их око 100 уђе у Србију. Осим тога, има и оних који се враћају споразумно и они који буду враћени.

- То можемо да контролишемо, и трудимо се да контролишемо њихово кретање како не би угрожавало свакодневни живот наших грађана - додао је Вулин.

На питање да ли је било притисака за хуманитарну помоћ упућену сиријском граду Алеп, Вулин је одговорио да је тешко помислити и разумијети да је било притисака када Србија помаже другим народима.

- И друге земље могу да се угледају на нас, а треба знати да у оној мјери у којој будемо помагали Сиријцима у Сирији мање ћемо помагати мигрантима из Сирије. Притисака увијек има и политика је нажлост таква да се често и хуманитарне ствари посматрају као да иза њих стоје неки други циљеви. Ово је чиста хуманитарна акција, и ништа друго - рекао је Вулин.

Извор: Танјуг