latinica  ћирилица
21/10/2016 |  14:17 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Сенат: Поповићева жалба удар на име Универзитета у Бањалуци

Проширени колегијум и Сенат Универзитета у Бањалуци на данашњем заједничком састанку закључили су да налог просвјетне инспекције да се понови избор ректора, донесен по жалби професора Правног факултета Витомира Поповића, као и тужба коју је поднио суду у вези са избором ректора, представљају удар на име овог универзитета.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

"Без обзира на све то, Универзитет показује јединство у пуном капацитету и функционише без иједног проблема. Академска и радна атмосфера је на високом нивоу и овом приликом поручујемо нашим студентима да смо одлучни и одговорни и да гарантујемо најбоље услове студирања сваким даном и да радимо на унапређењу наставног процеса", рекао је новинарима, након састанка, ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга.

Он је додао да ниједан студент не смије да сноси било које посљедице због ових дешавања.

Матаруга је нагласио да су сви чланови Сената и Проширеног колегијума сагласни да је неопходно осудити покушаје рушења Универзитета и позвати институције Републике Српске да заштите Универзитет од сличних покушаја.

"Прије свега, овдје осуђујемо непрофесионалне, дириговане и тенденциозне радње појединих просвјетних инспектора који су укључени у ове активности, а који су својим несавјесним радом нанијели огромну штету угледу Универзитета, и позивамо Инспекторат Српске да преиспита њихову одговорност", истакао је Матаруга.

Он је рекао да је на сједници позвано и Министарство просвјете и културе Српске да се обрати јавности и објасни процедуре усвајања Статута Универзитета у Бањалуци које је ово министарство одобрило 2012. године и да дају потврду легалитета чланству представника Високе школе унутрашњих послова у Сенату Универзитета.

Матаруга је навео и да Проширени колегијум и Сенат бањалучког Универзитета покрећу иницијативу према Влади Српске у правцу измјена Закона о Влади како би се високо образовање нашло у оквиру Министарства науке и технологије.

"Универзитет у Бањалуци овим питањима више не жели да се бави. Развоји пројеката, јачање међународне сарадње, промоција најбољих, реализација најквалитетнијих идеја, подршка најбољим студентима, унапређење привреде кроз трансфер нових технологија наша је оријентација и обавеза и о томе желимо да разговарамо у будућности, јер је то наша мисија", поручио је Матаруга.

Он је навео да већ постоје изјаве појединаца на овом универзитету који имају озбиљне примједбе на рад Витомора Поповића и да ће вјероватно то бити у надлежности правне службе Универзитета, гдје ће се, сходно тим изјавама, покренути процедуре о одговорности, додавши да се данас није дискутовало о томе.

Поповић је раније поднио тужбу Окружном суду против Универзитета у Бањалуци, јер сматра да су приликом избора ректора учињене бројне повреде законских прописа и Статута.

Он је од Окружног суда у Бањалуци затражио да се ради заштите јавног интереса одгоди извршење одлуке Сената о избору ректора до доношења правоснажне пресуде надлежног суда.

Републичка просвјетна инспекција је, поступајући по Поповићевој пријави, наложила поновни избор ректора Универзитета.

Матаруга је за ректора изабран у мају.

Извор: СРНА