latinica  ћирилица
22/10/2016 |  08:14 | Аутор: РТРС

Косовска скупштина без договора о демаркацији са ЦГ

Представници посланичких клубова у Скупштини Косова синоћ нису постигли сагласност о тексту декларације о демаркацији граничне линије с Црном Гором.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

То је један од услова да Косово уђе у безвизни режим Европске уније.

На сједници Комисије за спољне послове Скупштине Косова договорено је да с Предсједништву Скупштине достави приједлог декларације, али и примједбе и сугестије које је дала опозиција како би Предсједништво покушало да усагласи текст декларације.

Примједбе на предлог декларације имали су покрет Самоопредељење, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово.

Три опозиционе партије затражиле су да се у текст унесе реченица којом се тражи да се поново размотри процес демаркације. Тиме се у суштини захтјева да се садашњи споразум о демаркацији стави ван снаге и да процес почне из почетка, чему су се успротивили представници владајућих странака - Демократске партије Косова (ДПК) и Демократског савеза Косова (ДСК).

Посланици Скупштине Косова договорили су се да по усвајању декларације почну посјете земљама ЕУ, како би их информисали да је "Косово испунило све услове у процесу либерализације виза и да грађани Косова заслужују да им се укину визе".

Српска листа, која је у Влади Косова, бојкотује рад Скупштине Косова због доношења Закона о Трепчи којим тај рударски комбинат постаје власништво Владе Косова.

Извор: Бета