latinica  ћирилица
22/10/2016 |  11:01 | Аутор: РТРС

Пуповац: Положај Срба требало би да буде побољшан

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да би доласком нове владе Хрватске положај српске националне мањине у тој земљи требало да буде побољшан.
Милорад Пуповац - Фото: РТС
Милорад ПуповацФото: РТС

"Требате имати на уму да смо у посљедњих пет година прошли кроз неку врсту политичке пустиње. Сада је прилика да се то промијени", рекао је Пуповац за РТС.

Он је истакао да је Влада Хрватске промијенила тон и у "значајној мјери омогућила да се чују стварни проблеми са којима се људи суочавају и од прошлости усмјерили се ка будућности".

"Нама ће требати два или три мјесеца да све инструменте које смо договорили покренемо, посебно оне који се тичу развоја у повратничким срединама и посебно оне елементе који се тичу остваривања права у сфери образовања, у сфери језика", рекао је Пуповац.

Говорећи о проблему двојезичности, он је истакао да ће рјешење тог питања бити могуће ако хрватска и српска страна сједну за сто, уз помоћ Владе, и договоре како и на који начин реализовати оно што је Уставни суд предложио, а са друге стране, што су хрватски закони прописали.

Извор: СРНА