latinica  ћирилица
22/10/2016 |  15:00 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Нови Сад: Војна парада на обалама Дунава

На Београдском кеју на Дунаву у Новом Саду данас је одржана војна парада поводом ослобођења овог града у Другом свјетском рату.
Нови Сад: Војна парада (Фото:Танјуг (Јарослав Пап)) -
Нови Сад: Војна парада (Фото:Танјуг (Јарослав Пап))

Више од 700 припадника Војске Србије представило је бројној публици најновије наоружање и опрему.

У статичком дијелу параде приказано је 40 борбених средстава, а 32 у моторизованом ешелону. У приказу борбене спремности учествовало је и 20 бродова Ријечне флотиле, те 20 авиона ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Предсједник Србије Томислав Николић истакао је у обраћању окупљанима да ће Србија наставити да јача снагу своје војске.

- Ми никоме не пријетимо само желимо да сваког, без обзира какве су му намјере, увјеримо да смо спремни на одговор и то на сваки безбједоносни изазов. Србија и њен народ су у својој историји много пута показали да знају, да су слобода и мир ријечи иза којих стоје највеће жртве и одрицања - рекао је Николић.

Он је подсјетио да је Нови Сад 1975. године одликован орденом Народног хероја и постао "Град херој" за херојска дјела његових житеља у Другом свјетском рату током Народно ослободилачке борбе.

- Борци свих националности, учествоавли су у ослобађању Новог Сада, града који је током окупације од 1941. до 1944. године претрпио велике жртве. У том периоду фашисти су убили готово 5.000 Новосађана, а на хиљаде је протјерано и расељено - истакао је Николић.

Он је подсјетио и на "Новосадску рацију" када су у јануару 1942. године фашисти мађарског регента Миклоша Хортија на монструозан начин убили и под дунавски лед бацили између три и пет хиљада становника Новог Сада и Војводине, углавном Срба и Јевреја.

- Био је то злочин који није, како су то окупатори очекивали, обесхрабрио Новосађане, већ је ојачао њихову снагу и жељу за слободом - нагласио је Николић.

Војној паради у Новом Саду присуствовао је и премијер Србије Александар Вучић, као и високе личности из земље и иностранства.

Оперативне способности Војске Србије данас су Новосађанима показали припадници Специјалне бригаде, Ријечне флотиле, Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране, Гарде и других јединица.

Извор: СРНА