latinica  ћирилица
22/10/2016 |  17:02 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Дарко Елез правоснажно ослобођен за покушај убиства

Апелациони суд у Београду потврдио је пресуду којом је Дарко Елез због недостатка доказа прошле године ослобођен оптужби за подстрекавање на убиство Ђорђа Ждрала, пише Мрежа за истраживање криминала и корупције.

Суд је потврдио и ослобађајућу пресуду осталим оптуженима, међу којима је Небојша Јоксовић, главни свједок сарадник у поступку који се води против Дарка Шарића и његове групе за шверц 5,8 тона кокаина.

Према наводима из оптужнице, Елез је наредио убиство свог кума Ђорђа Ждрала из Сарајева који је 2010. осуђен на 20 година због убиства начелника управе полиције Републике Српске Љубише Савића Маузера.

За убиство Ждрала ангажован је Страхиња Рашета који је био члан "шабачке групе", криминалне организације која се бавила убиствима, изнудом, производњом и шверцом дроге, пише у оптужници.

У оптужници се наводи да је Рашета у октобру 2006. илегално прешао границу Србије и БиХ код Лознице тако што га један од сарадника превезао чамцем преко Дрине, а на другој обали чекала га је особа која га је одвезла до кафића "Спорт" у Источном Сарајеву у коме се налазио Ждрале.

У тренутку када је Ждрале изашао из кафића, Рашета је пуцао на њега из пиштоља са пригушивачем. Овај је узвратио ватру и ранио Рашету у ноге, али је он успио побјећи и вратити се у Србију.

Рашета је погинуо 2008. године када је експлодирала бомба коју је постављао под аутомобил.

Дарко Елез ухапшен је 2009, а сљедеће године Специјални суд у Београду осудио га је због шверца марихуане из Србије у БиХ, покушаја изнуде и фалсификовања докумената на девет година затвора.

Елез се спомиње и у оптужници која је подигнута против Насера Кељмендија за организовани криминал, убиство и шверц дроге.

За покушај убиства Ждрала оптужен је и у БиХ 2013. године.

Извор: СРНА