latinica  ћирилица
22/10/2016 |  18:16 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Пленковић: Нема потребе за подизањем ограде на границама

Хрватски премијер Андреј Пленковић сматра да Хрватска не треба да подиже ограде на својим границама, као што је то почела да чини сусједна Словенија у оквиру припрема за евентуални нови мигрантски талас.
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr) -
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr)

Пленковић каже да постоји више начина да се граница штити, те да у овом тренутку не види разлог за подизањем физичких препрека.

- Хрватска ће штитити своју границу, има квалитетан надзор, а полиција је подигла ниво приправности на свим нашим границама, посебно зеленим, гдје је било случајева прилива миграната - рекао је Пленковић.

Он је навео да ће Хрватска са свим сусједним државама покушати да нађе механизме заштите националних граница, избјегавајући неконтролисани и илегални талас миграната, преносе хрватски медији.

- Број људи који се крећу источномедитеранском балканском рутом у овом тренутку је мањи за 98 одсто мањи и нема драматичног прилива миграната - рекао је Пленковић.

Словенија је 20. октобра уз највећи гранични прелаз са Хрватском код Брегане почела да постављати металну панелну ограду, а јуче је такве радове почела и на граничном прелазу Мацељ.

Извор: СРНА