latinica  ћирилица
23/10/2016 |  11:24 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Ђокић: Парламент Српске дао пуни допринос очувању стабилности Републике

Народна скупштина Републике Српске је током 25 година постојања дала пуни допринос очувању стабилности Републике Српске и афирмацији демократских вриједности и тековина на којима је заснована, истакао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић, који је раније обављао функцију предсједника републичког парламента, изјавио је Срни да је Народна скупштина Републике Српске све ове године била видљив чувар законодавног система и имала посебну улогу у провођењу бројних реформи које су допринијеле развоју Српске.

"Дала је немјерљив допринос јачању демократских капацитета, афирмацији саме идеје Републике Српске и заштити њене аутономности унутар БиХ, кроз провођење Дејтонског мировног споразума и свеопшти демократски развој", нагласио је Ђокић.

Ђокић је навео да је Народна скупштина Републике Српске током 25 година постојања била најважнији стуб стварања и развоја институционалног система Републике Српске, па на тај начин и Републике Српске.

Он је навео да је у периоду рата, Народна скупштина имала изузетно важну улогу, али и у периоду послије рата када је била носилац активности на провођењу Дејтонског мировног споразума, суочавајући се са бројним изазовима, тешкоћама, али и снажним притисцима.

"Тај притисак је у највећем обиму долазио од међународних фактора присутних у БиХ, посебно од високог представника у БиХ, који је врло често својим дјеловањем доводио Народну скупштину Републике Српске у веома тежак положај, преузимајући њену улогу, намећући јој бројне законе и одлуке за које је најдиректније била задужена", нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, Народна скупштина је у том постратном периоду била изложена и политичким превирањима која су настајала након одлука високог представника о смјени пресједника Српске, у условима немогућности избора нове Владе Српске и врло сложених процеса који су се у периоду током 1999. и 2000. године дешавали у Србији, укључујући разорно НАТО бомбардовање тадашње СРЈ.

"Упркос свим изазовима, у мандатима у којима сам био на челу овог највишег законодавног органа, Народна скупштина је остала једина институција која је имала пун капацитет легалног и легитимног одлучивања, дајући пуни допринос очувању стабилности Републике Српске и афирмацији демократских вриједности и тековина на којима је заснована", истакао је Ђокић.

Ђокић каже да се трудио да да допринос афирмацији парламентарног живота у Републици Српској, развоју и заштити ауторитета Народне скупштине и стварању елементарних услова за њен рад.

Он је напоменуо да је у том периоду први пут уређена зграда Народне скупштине и овај највиши законодавни орган Републике Српске од тада има своју сталну адресу на којој се налази и данас.

"Имајући у виду године иза нас, желим да актуелном руководству Народне скупштине честитам овај изузетан јубилеј и да пожелим да и у наредним деценијама Народна скупштина буде и даље чврст ослонац и носилац прогресивне политике развоја Српске и њеног свеобухватног јачања", поручио је Ђокић.

Извор: СРНА