latinica  ћирилица
25/10/2016 |  16:36 | Аутор: РТРС

Европски парламент укинуо имунитет Жан-Мари Лепену

Европски парламент укинуо је имунитет бившем лидеру француске деснице Жан-Мари Лепену по захтјеву француског тужилаштва које жели да му суди због наводног распиривања расне мржње.
Жан Мари Ле Пен (фото:srbijadanas.net) -
Жан Мари Ле Пен (фото:srbijadanas.net)

Посланици су подржали приједлог о укидању имунитета пошто су погледали клип бившег лидера Националног фронта из 2014. постављеног на сајту странке у којем он вријеђа своје критичаре користећи се ријечима које асоцирају на нацистичке гасне коморе, преноси АФП.

Одбор за правне послове ЕП раније је саопштио да Лепенове изјаве нису у складу са звањем посланика ЕП и истиче парламентарни имунитет "не допушта клевету, ширење мржње или изјаве које нападају част неке личности".

Лепенову изјаву осудила је као политичку грешку и његова ћерка Марин која је преузела руковођење Националним фронтом 2011. године.

У понедјељак је предсједник ЕП Мартин Шулц рекао да је примио захтјев и за укидање имунитета Марин Лепен који је такође предао одбору за правне послове.

Извор из ЕП каже да је тај захтјев у вези са истрагом против Марин Лепен због објављивања слика о злочинима ИД на Твитеру.

Извор: Танјуг