latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:17 | Аутор: РТРС

Усвојен Извјештај о извршењу буџета за прошлу годину

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за прошлу годину, саопштено је из парламента БиХ.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: илустрација
Парламентарна скупштина БиХФото: илустрација

Усвојен је и извјештај о ревизији извјештаја о извршењу буџета институција БиХ за прошлу годину, а Комисија је усвојила и закључак који ће бити упућен Дому народа, а којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да најкасније до краја јануара сљедеће године размотре ревизорски извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ за 2015. годину.

У вези са тим затражено је и да заједно буде креиран програм активности и мјера ради превазилажења недостатака у пословању презентованих у ревизорском извјештају и превентивних мјера којима ће спријечити понављање истих налаза ревизије у наредним извјештајима ревизије.

Програм активности и мјера треба да буде објављен најкасније до краја фебруара наредне године на интернет страницама Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ, а да се у копији достави Парламентарној скупштини БиХ у истом року.

Усвојен је и закључак који ће бити упућен Дому и којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да хитно приступе свеобухватној реализацији препорука ревизије које су садржане извјештају о извршењу буџета институција БиХ за 2015. годину.

Од тих институција тражи се и да Комисији за финансије и буџет Дома народа најкасније до 1. марта наредне године доставе информацију о реализацији препорука из извјештаја.

Усвојен је и закључак којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да посебну пажњу посвете јачању система унутрашњих контрола, те да, с циљем повећања ефикасности финансијског пословања и поузданости финансијских извјештаја, успоставе одговарајући систем унутрашњих контрола којима ће смањити ризик од понављања истих или појаве нових грешака у свом финансијском пословању.

Примљена је на знање информација секретара Комисије са 24. тематске сједнице о теми "Проблеми у раду Канцеларије за разматрање жалби БиХ", уз одређене закључке.

Извор: СРНА