latinica  ћирилица
27/10/2016 |  15:27 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

Кузмановић: Српска трајна творевина потврђена Дејтоном

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић оцијенио је да би растурање Дејтонског мировног споразума значило растурање и БиХ и Републике Српске.
Рајко Кузмановић - Фото: СРНА
Рајко КузмановићФото: СРНА

- Дејтонски споразум нешто је чега се за сада још морамо држати. Тај споразум треба примјењивати, а не мијењати - рекао је Кузмановић новинарима, приликом посјете штанду Републике Српске на Сајму књига у Београду.

Он је навео да они који су незадовољни стално говоре о томе да би требало мијењати Дејтонски мировни споразум.

Кузмановић је подсјетио да је на недавно одржаном научном скупу о Дејтону оцијењено да је Дејтонски мировни споразум темељ мира у БиХ и да растурање тог споразума значи и растурање и БиХ и Републике Српске.

- Тако само неозбиљни људи, људи политичари, који нису свјесни шта чине и раде траже да се споразум потпуно мијења. Научници и правници су и тада знали направити бољи устав и споразум у Дејтону, него овај, али су направили онај који је могуће спровести - рекао је Кузмановић.

Он је навео да је тим споразумом речено тачно да је Република Српска саставни дио БиХ, да је то трајни међународни ентитет.

- Зато ми сматрамо да нико не може рећи за Републику Српску да је привремена творевина. Она је трајна творевина и она је настала вољом народа и домаћим правом, а затим сачувана у току отаџбинског рата, а Дејтонским споразумом потврђена - додао је Кузмановић.

Он је рекао да је Дејтонски мировни споразум произведен прије више од 20 година у САД и он је један од најуспјешнијих споразума у посљедњих стотину година.

Кузмановић је подсјетио да је недавно један амерички сајт из Чикага објавио да је Дејтонски мировни споразум далеко боље примијењен, него онај са Египтом и Израелом, или у Салвадору или Камбоџи и другим мјестима.

Извор: СРНА