latinica  ћирилица
27/10/2016 |  15:31 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Трајни смјештај за нове правосудне институције у Приједору средином наредне године (ВИДЕО)

Окружни суд, Окружни привредни суд и Окружно тужилаштво, који би у Приједору требало да почну са радом 1. јануара, привремено ће бити смјештени у објекту „Пошта Српске“.
Приједор: Зоран Тегелтија и Марко Павић - Фото: СРНА
Приједор: Зоран Тегелтија и Марко ПавићФото: СРНА

За почетак њиховог рада у буџету Републике Српске има милион марака остављених за ове намјене као почетни капитал, закључено је након састанка градоначелника Приједора, Марка Павића и министра финансија Републике Сртпске, Зорана Тегелтије, који је посјетио ову локалну заједницу.

Нове правосудне институције у Приједору требало би да добију трајни смјештај половином наредне године. Министар финансија Републике Српске истакао је да ће ресорно министарство у припреми идућег буџета планирати средства за проналазак трајног рјешења смјештаја и опремања ових институција. 

- У Министарству финансија, у буџету има милион марака остављен за финансирање ових институција и то је почетни капитал са којим ће се кренути у опремање новог простора за ове институције.И министар правде и министар финансија а и ми у граду, присталице смо идеје да се за ове намјене у граду прибави нови простор, појаснио је градоначелник приједора, марко Павић.

У Министарству финансија кажу- у припреми идућег буџета биће планирана средства за смјештај и опремање ових важних институција, које презентују и Приједор и Републику Српску.

- Наше становиште је да то Влада треба да уради заједно са градом Приједором, дакле да Влада обезбиједи највећи или готово сав износ средстава, а дио да обезбиједи град Приједор. Град би у овом случају требало да бира локацију за институције, каже министар Тегелтија.

Управни одбор Фонда солидарности, који се гаси крајем године, донио је одлуку да се дио средстава издвоји за Добој и Шамац, али и за још неке општине Српске, поручио је министар Тегелтија.

О утрошку ових сртедства требало би да одлучују локалне зајендице и привредници који су претрпјели штете у поплавама 2014. године.

Разматрано је и функционисање Домова здравља по трезорском принципу, а министар је поручио да гашење мањих домова здравља није опција уштеде, већ реорганизација рада.