latinica  ћирилица
27/10/2016 |  16:39 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Влада Српске прихватила информацију о сарадњи са Кином

Влада Републике Српске није сагласна са било каквим измјенама Закона о одбрани БиХ које би проширивале надлежност Министарства одбране БиХ у области безбједносно-обавјештајних послова.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Влада Српске тражи од представника Српске у институцијама БиХ да спријече доношење измјена и допуна Закона о одбрани БиХ у дијелу који се односи на безбједносно-обавјештајне послове, наводи се у "Информацији о покретању процедуре за израду приједлога о измјени и допуни Закона о одбрани БиХ - војнообавјештајни послови", која је усвојена на данашњој сједници.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске задужено је да овај закључак достави члану Предсједништва БиХ из Републике Српске, те представницима Српске у Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада је на данашњој сједници утврдила и Приједлог закона о допунама Закона о здравственом осигурању, по хитном поступку, с циљем увођења интегрисаног здравственог информационог система у Српској, које је прописано Законом о здравственој заштити.

За увођење интегрисаног здравственог информационог система у Српској задужен је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Влада је утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха. Измјенама и допунама овог закона приступило се имајући у виду да је БиХ потписница бројних међународних уговора и Конвенција које се односе на заштиту ваздуха. С тим у вези је било потребно успоставити систем прикупљања података о квалитету ваздуха у Републици Српској и израду инвентара ради извјештавања надлежних тијела у складу са преузетим међународним обавезама.

Влада Српске прихватила је и информацију о могућој сарадњи са Кином у програмима усмјереним на унапређење и развој здравственог/болничког система у Српској.

Влада је прихватила и Приједлог споразума о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите и кинеске компаније "Чајна синефарм".

Предсједник Српске Милорад Додик, у оквиру званичне посјете Кини, потписаће споразум о сарадњи са кинеском компанијом "Чајна синефарм" из области Чаојанг, у налажењу повољних финансијских аранжмана у Кини за припрему и реализацију пројеката у здравственом систему Републике Српске.

Влада је задужила Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство финансија Српске да спроведу потребне процедуре за реализацију аранжмана са Кином.

Министарство здравља и социјалне заштите и здравствене установе задужене су да израде студије изводљивости и припреме пројектну документације за реализацију пројеката у здравственом систему Српске у износу до 300 милиона долара.

Ово би превасходно било усмјерено на реализацију пројеката изградње и опремања нове болнице Добој, реконструкцију и опремање дијела Универзитетског клиничког центра Републике Српске /породилиште и гинекологија, педијатрија, инфективне болести/, реконструкцију и опремање болница Зворник, Требиње, Мљечаница, Фоча, Приједор, Соколац и Модрича.

Влада Српске је на данашњој сједници донијела одлуку о прихватању донаторских средстава Саудијске Арабије за финансирање пројекта обнове одређеног броја кућа повратника у Сребреницу и пројекта економске подршке, чија укупна вриједност износи милион евра. Циљ је допринос рјешавању проблема избјеглица и расељених лица, повратника, обновом и реконструкцијом одређеног броја кућа и економском подршком повратку на подручју Сребренице.

Влада се упознала и са информацијом о начину утрошка средстава за предшколски програм припреме дјеце пред полазак у школу ове године у Републици Српској финансираног са 239.880 КМ, које је обезбиједила Влада Српске.

Влада Српске је усвојила и електроенергетске билансе предузећа "Електропривреда Републике Српске" за 2017. годину и за период 2017-2019. година. Планирана производња електричне енергије на нивоу "Електропривреде Републике Српске" за 2017. годину износи 5.366,10 гигават-часова, што је на нивоу плана производње за ову годину.

Планирана производња електричне енергије у 2018. години износиће 5.340,98 гигават-часова, док се у 2019. години очекује производња 5.600,70 гигават- часова електричне енергије, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

На данашњој сједници разматрана је информација о стању у Ваздухопловном заводу "Орао". Влада је закључила да за наредну сједницу буду припремљене детаљне информације о свим аспектима пословања Ваздухопловног завода "Орао" из Бијељине и потреби кадровског реструктурисања узимајући у обзир значај Завода за индустријски сектор у Српској.

Влада је усвојила информацију о стању на ергели "Борике" из Рогатице, те задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да у сарадњи са предузећем "Шуме Републике Српске" реализују активности које подразумијевају очување и заштиту двије аутохтоне врсте коња.

Усвојена је и информација о иницијативи за израду хидро-мастер плана за западни Балкан, који ће идентификовати могућности за изградњу нових хидроелектрана у земљама региона и могућности рехабилитације и поновног оспособљавања постојећих капацитета.

Влада Српске је задужила Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство индустрије, енергетике и рударства да обезбиједе активно учешће својих и представника институција из своје ресорне надлежности у процесу припреме хидро-мастер плана за западни Балкан.

Извор: СРНА