latinica  ћирилица
28/10/2016 |  09:04 | Аутор: РТРС

"Моја је мисија да зауставим исламску инвазију"

Лидер Слободарске партије и посланик холандског парламента Герт Вилдерс изјавио је данас да је његова мисија да заустави "исламску инвазију" Запада.
Герт Вилдерс (фото: www.nytimes.com/) -
Герт Вилдерс (фото: www.nytimes.com/)

"Ми нисмо ксенофобични, али се противимо приливу културе која је против свега за шта се залажемо", рекао је агенцији АФП Вилдерс (53).

Вилдерс ће се у понедјељак у судници суочити са оптужбама за говор мржње и подстицање расне мржње.

"Желим да браним слободу за коју мислим да ће нестати оног момента када исламска идеологија добије упориште у Холандији", навео је Вилдерс.

Судије су прије двије недјеље одбациле притужбе одбране Вилдерс и наложиле почетак суђења.

Вилдерс је затражио од судија да одбаце оптужницу која га терети за говор мржње, наводећи да је то политичко питање које не би требало да се рјешава пред кривичним судом.

Вилдерсов адвокат Герт-Јан Кнопс је тада на рочишту изјавио да би о "таквим питањима требало да се пресуђује у судници јавног мњења".

Случај против Вилдерса, који је 2011. године ослобођен оптужби за вређање ислама, односи се на његове коментаре уочи и послије локалних избора 2014.

Вилдерс је, наиме, на једном од партијских састанака упитао присталице да ли би желели мање Мароканаца у Холандији, на шта је добио одговор: "Мање! Мање! Мање!".

"Побринућемо се за то", узвратио је Вилдерс присталицама.

Извор: Танјуг