latinica  ћирилица
28/10/2016 |  10:53 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Митровић: Привремени УО Института за нестала лица БиХ именован мимо процедура

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила располаже поузданим сазнањима да је Савјет министара БиХ разријешио постојећи и именовао привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ до расписивања конкурса, рекао је данас предсједник ове организације Недељко Митровић.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

Митровић сматра апсурдним да је већ неколико година истекао мандат Управном одбору и свим другим органима Института за нестала лица БиХ и да су се његови суоснивачи Савјет министара БиХ и Међународна комисија за нестала лица сада досјетили да именују привремени Управни одбор, а што ниједним актом није предвиђено.

"Чуди нас да нико из Савјета министара БиХ о овој одлуци није обавијестио Владу Републике Српске и представнике невладиног сектора у Српској који се баве процесом тражења несталих лица", рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, суоснивачи Института за нестала лица БиХ настављају са непринципијелним кадровским рјешењима, јер нису успјели усагласити ставове у вези са реформом Института.

"За породице погинулих из Републике Српске најважније је да се заврши реформа Института за нестала лица БиХ која би сигурно донијела ефикасност и одговорност у процесу тражења несталих лица у БиХ", истакао је Митровић.

Он је додао да је привремени Управни одбор Института за нестала лица именован 13. октобра на сједници Савјета министара БиХ.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић изјавио је да располаже незваничним сазнањима да је Савјет министара БиХ разријешио постојећи и именовао привремени Управни одбор Института.

Мишић је рекао да је "незванично сазнао да постоји некакав привремени Управни одбор, мада такво нешто не познаје Закон о несталим лицима БиХ, нити Међународни споразум којим је формиран Институт".

Он је закључио да се у конкретном случају ради о правном насиљу.

 

Извор: Срна