latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:04 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Бајден нови шеф америчке дипломатије?

Актуелни потпредсједник Сједињених Америчких Држава Џосеф Бајден, налази се у самом врху особа које би могле бити нови шеф америчке дипломатије, јавља портал Politicо.

- Он би био одличан министар. Тим Хилари Клинтон, иако фокусиран на изборну побједу, доста времена проводи и у изналажењу модела како Бајдена убиједити да прихвати понуду - наведено је овом медију.

Politicо наводи и да званичних разговора није било и да су и Клинтон и Бајден јако заузети финишом изборне кампање.

Избором Бајдена, овај би познати политичар могао заокружити вишедеценијску каријеру сенатора, те два мандата као потпредсједник САД и најближи сарадник Барака Обаме.

Наводи се да је Бајден већ ангажован у дипломатским мисијама. У августу је путовао у Латвију на самит НАТО-а како би увјерио савезнике да су изјаве Доналда Трумпа о овом војном савезу ирелевантне. Такође, и он сам изразио је не једном жељу да остане у новој администрацији и "допринесе домаћој и вањској политици САД".

- Ако не то, писаћу можда књигу. Али то неће бити бестселер - нашалио се Бајден.

Клинтонов тим разматра именовања на неке од позиција у администрацији, ако она побиједи, још и Стробеа Талбота, који је у вријеме Била Клинтона био високи званичник Стејт департмента, Николаса Бернса, блиског сарадника Хилари Клинтон док је она водила иностране послове САД, пензионираног адмирала Џејмса Ставридиса.

Бајден је у мају 2009. године боравио у вишедневну посјету региону коју је почео дводневним боравком у Сарајеву, када је одсјео у хотелу Радон Плаза.

Извор: Аваз