latinica  ћирилица
19/12/2016 |  17:28 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Руски амбасадор убијен на изложби у Анкари, нападач узвикивао "Освета за Алеп" (ФОТО/ВИДЕО)

Москва је вечерас потврдила да је амбасадор Русије у Турској Андреј Карлов преминуо након што је рањен у нападу из ватреног оружја на отварању руске изложбе фотографија у Анкари.
Убијени руски амбасадор Андреј Карлов -
Убијени руски амбасадор Андреј Карлов

Ту вијест је потврдила портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарава, пренио је Ројтерс.

Турски медији преносе да је нападач убијен убрзо након напада.

Карлов, на кога је пуцано у тренутку када је држао говор, пребачен је послије рањавања у болницу, а у нападу је рањено још неколико особа, преносе турске телевизије НТВ и Си-Ен-Ен Турск.

Video of an attack on #Russian ambassador in #Turkey #Ankara pic.twitter.com/QsPJ14OJ9f

 Према саопштењу турске телевизије, оружани напад на руског амбасадора је извршен за вријеме отварања изложбе фотографија „Русија у очима Турака“.

Тас с јавља, позивајући се на очевице, да је нападач узвикнуо "Склањајте се одавде".

АФП преноси, позивајући се на очевица, да је нападач узвикнуо "Освета за Алепо", док фоторепортер агенције АП тврди да је мушкарац у одијелу и кравати узвикнуо "Алаху Акбар" прије него што је испалио најмање осам метака.

Наоружани човјек је Карлову пуцао са леђа, док је он завршавао говор на отварању изложбе. Након пуцњаве, амбасадор је пао. Полиција је ликвидирала нападача.

Америчка агенција додаје да је нападач рекао и неколико ријечи на руском и оборио неколико изложених фотографија.

Ројтерс наводи да је нападач у галерију ушао показавши полицијску пропусницу. О нападу је обавештен руски предсједник Владимир Путин.

Недуго после напада, у галерију у Анкари стигао је и турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу.

Спутњик указује да је до напада дошло само дан пре најављеног путовања шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа Москви, гдје би са својим руским и иранским колегом требало да разговара о Сирији.

Напад је изведен послије вишедневних протеста у Туској због улоге Русије у Сирији при чему демонстранти оптужују Москву за кршење људских права у Алепу, иако Москва и Анкара сада блиско сарађују у евакуацији грађана из тог сиријског града, наводи АФП.

Ројтерс оцјењује да напад на руског амбасадора у Анкари представља један од најозбиљнијих облика "преливања" сиријског сукоба у Турску, подсјећајући да су односи између Москве и Анкаре одавно затегнути због сиријског сукоба, у којем подржавају опречне стране.

ИЗ МИНУТЕ У МИНУТ

21.50 Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да је превладао здрав разум и у Русији и у Турској након убиства руског амбасадора у Анкари, те да ће двије земље заједно то истражити. Чавушоглу је ово рекао у Москви гдје треба да се састане са руским и иранским колегама у вези са ситуацијом у Сирији.

21.30 Бијела кућа снажно осудила убиство руског амбасадора рекавши да се ради "о неприхватљивом подлом нападу на припадника дипломатског кора".

21.20 Турски предсједник Тајип Ердоган рекао је да ће бити формирана заједничка комисија која ће да истражи убиство  Карлова. Он је додао да је разговарао вечерас са Путином и да су се они сагласили да је напад у Анкари провокација оних који желе да униште односе двије земље.

21.20 Путин и Медведев: Слиједи појачана борба против тероризма

20.25 Турска полиција ухапсила мајку и сестру убице руског амбасадора

20.20 Турска неће дозволити да убиство руског амбасадора у Анкари "баци сјенку" на турско-руско пријатељство, саопштило је вечерас турско Министарство спољних послова.

20.15 Бивши предсjедник Турске Абдулах Гул написао је на твитеру да главни циљ напада није био Карлов, већ "Руско-турско пријатељство".

20.10 Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је вечерас телеграм саучешћа министру иностраних послова Русије Сергеју Лаврову.

19.50 Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упутио је изразе саучешћа породици убијеног руског амбасадора.
Столтенберг је осудио убиство Карлова, рекавши да се ради о "подлом нападу".

19.30 Српски званичници упутили саучешће и осудили убиство

19.25 Амбасада САД у Анкари је затворила своје представништво након убиства руског амбасадора

19.10 Званичници Анкаре потврдили да је убица идентификован као турски полицајац. То је изјавио градоначелник Анкаре Мелих Гокчек. "Нападач је полицајац", објавио је градоначелник на Твитеру.

Лист "Јени Сафак" је на сајту објавио да је нападач са иницијалима М.М.А. био у јединици за разбијање демонстрација у Анкари.

19.05 Према подацима турског листа Hurriyet, Андреј Карлов је дошао на изложбу без обезбjеђења.

18.55

18.53 Стално представништво Русије при ОЕБС-у осуђује напад на амбасадора Русије у Турској Андреја Карлова, оцијенивши да је у питању терористички напад.

18.40 Наводни убица амбасадора се зове Мевлут Мерт Атлинтас. Он је рођен 1994. године и завршио је полицијску школу у Измиру.

18.37 УН осудиле напад на амбасадора Русије у Турској

18.35 МИП Русије: Питање убиства руског амбасадора у Турској ће бити постављено пред СБ УН

18.30 Градоначелник Анкаре: Циљ напада на руског амбасадора - посвађати Русију и Турску

18.25 Туске власти појачале мjере безбjедности око руске амбасаде у Анкари након атентата на амбасадора

Извор: Спутњик/Танјуг